Omstreden Haider koel door paus ontvangen

Paus Johannes Paulus II heeft de extreem-rcchtse Oostenrijkse politicus Jörg Haider zaterdag een vredesboodschap meegegeven met oproepen tegen racisme en vreemdelingenhaat. Haider stond aan het hoofd van een delegatie uit zijn regio Karinthië die het Vaticaan de kerstboom voor het Sint-Pietersplein kwam aanbieden.

Duizenden mensen zijn zaterdag in Rome de straat opgegaan om te protesteren tegen het bezoek van Haider. Enkele mensen raakten licht gewond toen demonstranten zaterdagmiddag een politiekordon wilden doorbreken waarmee de weg die uitkomt op het Sint-Pietersplein was afgesloten. Daarbij kwam het een uur lang tot hardhandige botsingen tussen de politie en linkse betogers.

Haider werd koel ontvangen door het Vaticaan. Samen met de bisschop van Gurk, Egon Kapellani, heeft Haider een paar minuten alleen gesproken met de paus. Volgens de pauselijke woordvoerder, Joaquin Navarro Valls, net voldoende om `Guten Morgen' te zeggen. Haider zelf omschreef dit gesprekje na afloop als een privé-audiëntie. In strijd met de gewoonte op het Vaticaan heeft de vaste fotograaf van de paus deze korte ontmoeting niet vastgelegd.

Daarna volgde de audiëntie met de voltallige delegatie uit Karinthië, 250 mensen, met Haider op de eerste rij met zijn vrouw en twee kinderen. In zijn korte toespraak sprak de paus over hoe belangrijk het is dat bomen sterke wortels hebben. Om te voorkomen dat dit zou kunnen worden uitgelegd als steun voor Haiders Blut und Boden ideeën, gaf de paus de bezoekers uit Karinthië een kopie mee van de vredesboodschap die hij zal uitspreken op 1 januari. Daarin staat een duidelijke afwijzing van racisme en xenofobie.

Haider profiteerde van de aandacht die zijn bezoek trok, door een paar keer zijn verzet tegen immigranten uiteen te zetten. In Italië bestaat voor die ideeën een voedingsbodem.

Zondag namen tienduizenden mensen in Milaan deel aan een betoging tegen immigratie, georganiseerd door de partij Lega Nord. Die partij, bondgenoot van de rechtse oppositie, bepleit een stop op immigratie en onmiddellijke uitwijzing van illegalen.