Nog geen akkoord over tv-rechten van clubs uit eredivisie

De kans is groot dat achttien voetbalclubs uit de eredivisie op zoek moeten naar een nieuwe koper voor de televisierechten van de wedstrijden in de hoogste afdeling van het betaalde voetbal. Het Zwitserse marketingbureau AIM heeft nog steeds geen bankgarantie kunnen afgeven voor het bedrag van 150 miljoen gulden die het jaarlijks voor de voetbalbeelden over had.

De Eredivisie NV (ENV) heeft een vergadering voor morgen inmiddels afgelast. ,,De bedoeling was dat we tot zaken zouden komen'', verklaarde ENV-commissaris Herremans. ,,Maar er is helaas niets veranderd sinds onze laatste vergadering. Dan heeft het ook geen zin om bij elkaar te komen. Het is nog te vroeg om te zeggen dat we op zoek moeten naar een nieuwe kandidaat. We hebben ook geen uiterste termijn gesteld.''

De afwachtende houding van de ENV is begrijpelijk. Het aanvankelijke bod van het marketingbureau is te mooi om zo maar van tafel te vegen. AIM verklaarde in het najaar vijf jaar lang 150 miljoen gulden te willen betalen voor de televisierechten van de eredivisie. Het bedrag was twee keer zoveel als de achttien clubs uit de hoogste klasse momenteel aan televisiegelden verdelen.

AIM wilde zo snel mogelijk zaken doen en was zelfs bereid de overeenkomst met terugwerkende kracht op 1 juli 2000 te laten ingaan. De rechten van de samenvattingen van de eredivisieduels liggen tot de zomer van 2001 bij de NOS en de overeenkomst met Canal Plus voor de live-uitzendingen loopt pas na afloop van het volgende seizoen af.

In een spoedvergadering kwamen de clubs uit de eredivisie begin december tot een verdeling van de verwachte opbrengsten. 43 Procent zou gelijk onder de clubs worden verdeeld, nog eens 43 procent via de eindstand op de ranglijst. Een 'reputatiecoëfficiënt' zou de overgebleven 14 procent toewijzen. In de praktijk zou dit geld naar Ajax, PSV en Feyenoord gaan.

,,We waren er inderdaad helemaal uit'', zei Herremans. ,,We hebben geconstateerd dat we wel een bankgarantie van AIM wilden hebben. Anders kan de zaak natuurlijk niet doorgaan. De bedoeling was dat we dinsdag een akkoord zouden presenteren. Het zou jammer zijn als de overeenkomst er nooit komt. We kunnen niet blijven wachten. We hebben nog steeds de overtuiging dat de rechten van de wedstrijden veel geld waard zijn.''