Nieuwe feiten over corruptie rondom Spelen Salt Lake

Een jaar vóór de Olympische Winterspelen wordt het Internationaal Olympisch Comité nog steeds achtervolgd door het corruptieschandaal van Salt Lake City. Het afgelopen weekeinde werden in de hoofdstad van de Amerikaanse staat Utah nieuwe onthullingen gedaan met felle beschuldigingen aan het adres van het IOC, zijn voorzitter Juan Antonio Samaranch en de organisatoren van de Olympische Winterspelen in Nagano 1998.

In het openbaar gemaakte dossier gaat het om aantekeningen van Tom Welch en Dave Johnson, de aanvoerders van het nominatiecomité van Salt Lake City. Volgens hen kocht Nagano de nominering voor 1998 met een donatie van 15 miljoen dollar aan het olympisch museum in Lausanne, reden waarom IOC-voorzitter Samaranch de Japanse kandidatuur zou hebben ondersteund. Het kopen van stemmen leidde twee jaar geleden tot een grote crisis bij het Internationaal Olympisch Comité. De schoonmaakactie kwam tien leden op het verlies van hun zetel te staan.