Nelly

Nelly is een voorbeeld van wat ze in Amerika noemen de `decentralisatie van de rap'. Steeds vaker komen rapcrews ook uit minder voor de hand liggende plaatsen als Atlanta (Outkast) en Virginia (Timbaland), en slagen ze er toch in de aandacht te trekken. Nelly woont in St. Louis, Missouri. Hij (want Nelly is een man) had onlangs ook in Nederland een hit met het liedje Country Grammar, van zijn gelijknamige cd.

Zijn stijl is eigen: Nelly's licht schorre stem klinkt streng bij de korte zinnetjes van zijn raps. Ook de begeleidende muziek is hoekig en `kortaf'.

Met nerveus bonkende beats en summiere accenten van gitaar of synthesizer klinkt het alsof Nelly muziek maar overbodige ballast vindt. Hij concentreert zich op stemmen, en laat daarom de eigen zang ondersteunen door een paar al even dreigend klinkende handlangers.

Zijn nummer Country Grammar is gebaseerd op een kinderliedje en heeft een plagerige refrein, alsof hij een lange neus trekt. Daarmee is het het meest toegankelijke, luchtige nummer. De rest van de cd is, hoewel opmerkelijk in de aanpak, toch te eentonig.

Nelly. Country Grammar (Universal 157 743)

    • Hester Carvalho