Nederlanders gaan aan de haal met `punt be'

Nederlandse bedrijven hebben afgelopen week massaal Belgische domeinnamen laten registreren. Het gaat om namen die met .be eindigen. Dit hebben Vlaamse kranten vanmorgen gemeld.

Sinds 11 december is het voor iedereen mogelijk Belgische domeinnamen voor internet te laten registreren, indien deze nog niet in gebruik zijn. De Belgische vereniging voor internetdomeinregistratie DINS hanteert het principe `wie eerst komt die het eerst maalt', waardoor ook buitenlandse gegagdigden in aanmerking komen. De Nederlandse bedrijven willen de domeinnamen kennelijk met winst doorverkopen, ofschoon dat officieel is verboden. Onder de door Nederlandse bedrijven geregistreerde domeinnamen zijn onder meer cafe.be, huisdier.be, fietsen.be, ouders.be, kranten.be, babbelbox.be, belgique.be en school.be. Een van de eigenaren van Belgische domeinnamen zou de firma Internet Innovation Investment Group uit Arnhem zijn.

De Belgische organisatie 'Digikids', die internet op scholen bevordert, wil een klacht indienen bij de speciale arbitragecommissie die in Belgie in het leven is geroepen om conflicten over domeinnamen op te lossen.

De organisatie 'Digikids' is vooral verbolgen over het feit dat de namen ouders.be en school.be in Nederlandse handen zijn gekomen.