MP3-muziek op draagbare Zipdrive

De meeste draagbare mp3-spelers zijn weinig aanlokkelijk om aan te schaffen. Ze zijn vaak duur en ze bieden weinig voordelen ten opzichte van een draagbare cd- of minidiskspeler. Het belangrijkste nadeel van de doorsnee mp3-speler is dat die over een min of meer vaste harde schijf beschikt met een beperkte hoeveelheid opslagruimte.

De Flash-geheugenkaart die hiervoor in de meeste mp3-spelers gebruikt wordt is natuurlijk wel verwisselbaar, maar dat is door de prijs van zo'n kaart (minimaal 100 gulden) weinig interessant. Een minidisk van een tientje is een stuk goedkoper. Wie dus andere muziek op zijn mp3-speler wil beluisteren, moet zijn pc opstarten, het apparaatje aansluiten, muziek wissen en nieuwe muziek naar het geheugen van de mp3-speler kopiëren. Dat is omslachtig en onhandig als je bedenkt dat je bij een diskman gewoon de cd verwisselt.

Hardwarefabrikant Iomaga heeft onlangs in de Verenigde Staten de HipZip op de markt gebracht, een mp3-speler die wel met verwisselbare harde schijven werkt. De muziek één keer opnemen volstaat dus. In plaats van een Flash-geheugenkaart werkt de HipZip met kleine Zipdrives die niet groter zijn dan een rijksdaalder. Deze verwisselbare Zipdrives (een soort kleine diskettes) kosten ongeveer 30 gulden per stuk.

Op zo'n diskette past 40 MB muziek. Dat staat gelijk aan een speeltijd van zo'n 70 minuten, te vergelijken met de lengte van een audio-cd. Zo'n diskette is wel gewoon verwisselbaar. Het voordeel van een Zipdrive is verder dat die oneindig vaak overschrijfbaar is, zonder kwaliteitverlies. Een minidisk heeft dat voordeel overigens ook. Inmiddels zijn ook draagbare cd-spelers op de markt die op cd gebrande mp3-bestanden kunnen afspelen. Een zelfgebrande cd kost maar een paar gulden.

De HipZip heeft op zijn beurt zowel op de draagbare cd-speler als de minidisk voor dat hij een stuk robuuster is. Een mp3-bestand zal nooit haperen of overslaan tijdens het hardlopen. Een nadeel is dat de HipZip vrij prijzig is. Iomaga brengt het apparaat binnenkort in Nederland op de markt voor 900 à 1.000 gulden. Een cd-speler die mp3-bestanden kan afspelen kost ongeveer 600 gulden, een draagbare minidiskspeler is verkrijgbaar voor 400 gulden.

Een ander nadeel van de HipZip is dat Iomega de enige is die de Zipstandaard hanteert en dat de Zipdrives waar de HipZip mee werkt nergens mee uitwisselbaar zijn. Anderzijds werkt de HipZip ook als een normale, losse Zipdrive, die op elke willekeurige computer aan te sluiten is, zowel op de pc als op de Mac. Bij het kopiëren van mp3-bestanden naar een Zipdiskette is dat erg handig, omdat de computer de HipZip herkent als externe harde schijf.

Om bestanden te kopiëren is daardoor geen speciale software nodig. Bestanden zijn eenvoudig met de muis naar de Zipschijf (bijvoorbeeld E:) te slepen en in elk willekeurig programma is de Zipschijf ook gewoon bij `opslaan als' als lokatie voor het wegschrijven van een bestand te selecteren. De HipZip zou dus ook gewoon gebruikt kunnen worden als `normale' Zipdrive voor het opslaan van willekeurige bestanden, bijvoorbeeld een Powerpoint-presentatie die niet op een gewone diskette past.

Overigens heb je dan nog steeds een draagbare computer nodig om zulke bestanden te kunnen lezen. De HipZip kan zelf alleen muziekbestanden afspelen. Naast het mp3-formaat, het meest gebruikte formaat voor muziek op internet, ondersteunt de HipZip ook wma, de standaard van Microsofts Windows Media Player. Die heeft als voornaamste onderscheidende kenmerk dat platenmaatschappijen legale muziekbestanden beter kunnen beveiligen tegen illegaal kopiëren. Bij mp3-bestanden is dat moeilijker.

Beveiligingen tegen illegaal kopiëren zijn met de HipZip overigens gemakkelijk te omzeilen door gewoon rechtstreeks naar de zipdrive te kopiëren, zonder daarvoor de door Iomaga bijgeleverde software te gebruiken. Alleen bij Windows Media Player levert dat overigens soms problemen op, de eveneens meegeleverde mp3-speler MusicMatch Jukebox Plus kopieert moeiteloos illegale mp3's.

MusicMatch beschikt naast opname- en afspeelmogelijkheden over een aantal andere functionaliteiten, zoals een ingebouwde equalizer, de mogelijkheid om (als de pc over en cd-brander beschikt) muziek direct op een cd te branden en toegang tot een elektronische databank met foto's van cd-hoesjes die de gebruiker kan uitprinten of op zijn beeldscherm bij de zojuist (legaal) binnengehaalde mp3-bestanden kan zetten.

MusicMatch geeft via internet ook toegang tot een enorme bibliotheek met muziek, waar de gebruiker tegen betaling mp3-bestanden kan binnenhalen. Wie één van de tientallen internet-radiozenders die via MusicMatch te beluisteren zijn op heeft staan en een leuk nummer voorbij hoort komen, kan daar zelfs direct de cd van bestellen. Het nummer binnenhalen op mp3-formaat kan natuurlijk ook.

De leukste functie van MusicMatch – die overigens los staat van de HipZip – is de gepersonaliseerde radiozender. Wie zijn drie favoriete artiesten intikt, krijgt vanaf dat moment een door de computer samengesteld non-stop muziekprogramma waarvan de muziekkeuze aansluit bij het genre en de stijl van de drie aangegeven favorieten. Iedereen kan dus zijn eigen muziekformat bedenken. Overigens is de MusicMatch software, inclusief deze functionaliteiten, ook gratis binnen te halen op de website van MusicMatch.

Voor informatie over de HipZip: www.iomage.com. Voor meer informatie over MusicMatch: www.musicmatch.com.

    • Jochen van Barschot