Molukse aanslag op politiebureau

Het politiebureau van Lunteren is gisteren bestookt met enkele molotov-cocktails. Niemand raakte gewond. De Molukse splintergroepering Maluku-warchild heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De groep heeft zaterdag verder aangekondigd binnenkort ,,een grote aanslag op de Nederlandse Spoorwegen in het midden van het land te plegen''.

In verband met deze aangekondiging zijn zowel de Spoorwegpolitie als de verschillende regiokorpsen voorbereid op mogelijk gewelddadige acties. ,,Wij zijn nu met een onderzoek bezig'', aldus een woordvoerder van de Spoorwegpolitie, die benadrukte dat reizigers zich vooralsnog geen zorgen hoeven te maken.

Eerder dit weekend eiste Maluku warchild de aanslag op voor de brand van woensdag in een treinwagon op het Amstelstation in Amsterdam. Twee conducteurs raakten gewond toen zij rook inademden. Het treinverkeer tussen Utrecht en Amsterdam was ruim twee uur ontregeld. Begin deze maand eisten Molukkers ook al de aanslag op een trein tussen Elst en Arnhem op. Toen gooiden onbekenden twee molotov-cocktails naar een passerende trein.

Maluku-warchild lijkt een afsplitsing te zijn van de Molukse actiegroep People Against Genocide (PAG). Woordvoerder L. Reawaruw van PAG zocht dit weekend contact met Tweede-Kamerlid E. van Middelkoop (ChristenUnie). Volgens Reawaruw zou er in radicale Molukse kringen een dodenlijst circuleren waar onder anderen Indonesië-kenner N. Schulte Nordholt van de Universiteit Twente op zou staan.

Volgens Reawaruw is de tijd van de relatief kleine actie en zouden er in een kerstoffensief hardere acties aankomen. Maluku-warchild spreekt van een naderend ,,kerstoffensief''. De radicale Molukkers zijn ontevreden over de opstelling van de Nederlandse regering. Zij eisen dat Nederland de recente gewelddadigheden op de Molukken veroordeelt.

In meer dan zestig plaatsen in Nederland hielden Molukse kerken gisteren solidariteitsbijeenkomsten voor de situatie op de Molukken. Het comité Nederland leeft mee! wilde begrip kweken bij Nederlanders voor de Molukse zaak. De opkomst viel tegen slechts een handjevol Nederlanders bezocht de diensten. ,,Wellicht is de drempel voor Nederlanders om een Molukse kerk binnen te stappen toch te hoog'', denkt gemeentelid P. Salakory van de Molukse Evangelische Kerk in Wierden.