`Misdaad stijgt door vrees voor racisme'

De Britse oppositieleider William Hague vecht om te voorkomen dat misdaadbestrijding een wig drijft tussen de liberale en de rechterflank van de Conservatieve Partij. Een reeks Tory-kopstukken heeft dit weekeinde Hague veroordeeld om een rede waarin hij de gestegen misdaad toeschreef aan de ,,atmosfeer van politieke correctheid'', die agenten zou verhinderen zwarte jongeren aan te houden uit vrees als racistisch te worden gezien.

Hague viel daarin het vorig jaar verschenen rapport aan over de moord in 1993 op de zwarte tiener Stephen Lawrence. Dat rapport beschuldigt de politie ervan het onderzoek naar de moord te hebben laten mislukken door ,,institutioneel racisme''. Hij zei ook dat de recente moord op de zwarte jongen Damilola Taylor (10) in Zuid-Londen onder meer kon plaatsvinden door het tekort aan agenten door het gedaalde moreel.

De regering zei dat Hague ,,desperaat de rassenkaart speelt'' om stemmen te winnen, wat Hague op zijn beurt als ,,misselijkmakend'' heeft verworpen. Law and order is een potentieel onderwerp in de campagne voor de verkiezingen, verwacht in 2001. De rechter Toryflank hamert op harde maatregelen, zoals boetes voor iedereen die softdrugs bezit. De liberale flank vindt die onwerkbaar.

Een kopstuk uit die hoek van de partij, Hague's adviseur voor rassenrelaties Steve Norris, weigerde gisteren de partijleider te steunen. Volgens Norris waren de conclusies van het rapport ,,absoluut correct'' en heeft het rapport niets met de gestegen straatmisdaad te maken. Norris, eerder in de race voor het Londense burgemeesterschap, is populair onder zwarte inwoners van de hoofdstad. Zijn ruime opvattingen over homoseksualiteit brachten hem eerder in aanvaring met Hague. Norris verwees Hague gisteren naar de openbare erkenning door Sir Paul Condon, de oud-hoofdcommissaris van de Metropolitan Police, dat de `Met' leed aan institutioneel racisme. Michael Portillo, Hague's tweede man die zich politiek links van Hague beweegt en geldt als rivaal voor het leiderschap, zei door de speech ,,bezorgd'' te zijn.

Een wijkbestuurder in Zuid-Londen steunde gisteren Hague's roep om meer politie.