MEDIAMOMENTEN 2000

Weinig nieuwsfeiten zijn zo mediageniek als een ramp. En in de categorie rampen was de vuurwerkontploffing in Enschede een bijzonder mediagenieke. Het is cru om te zeggen – en nog extra cru om het te zeggen bij zo'n harde foto als die hiernaast – maar zeker voor beeldjournalisten in Nederland was Enschede de gebeurtenis van het jaar.

In Kaprun, Oostenrijk, kwamen vorige maand 155 mensen om het leven bij de brand in een treintunnel. Het enige dat de tv ervan kon laten zien was de tunnelmond, waar de kijker het inferno binnen maar bij moest bedenken. De Oostenrijkse media hebben er vast langer over bericht, in Nederland was na twee dagen niet veel Kaprun meer te bekennen.

Op het plein voor het gemeentehuis in Enschede heeft een volle week na 13 mei een compleet kampement van vooral Nederlandse, Belgische en Duitse zenderwagens gestaan. Bij de vuurwerkramp kwamen 22 mensen om het leven. In de aantallen zit het verschil dus niet.

De aanhoudende belangstelling heeft in de eerste plaats te maken met de onduidelijkheid over de oorzaak van de ramp. Dat bood vanaf dag één ruim gelegenheid tot speculeren en dat is altijd fijn voor journalisten. Zo is de Bijlmerramp ook zes jaar lang interessant gebleven. Maar ongetwijfeld even belangrijk is dat de vuurwerkramp van A tot Z is vastgelegd. Vanaf het moment dat de Twentse alarmcentrale doorgaf dat er een brandje was in een vuurwerkfabriek, gingen van alle kanten filmers en fotografen op weg naar de plek des onheils.

We konden de ramp dus zien gebeuren. Achteraf uitgezonden weliswaar, maar wel bijna integraal. De eerste bewegende beelden die naar buiten kwamen, waren de video-opnamen van verslaggever Danny de Vries. Waarbij vooral het in het ongerede raken van zijn camera op het moment dat de luchtdrukverplaatsing van de fatale knal hem bereikt, de toeschouwer het gevoel van mee-beleven gaf. Die beelden zijn tientallen keren herhaald en zullen `Enschede' niet alleen ramp van het jaar 2000 maken, maar ook een historische ramp, zoals de live uitgezonden ontploffing van de spaceshuttle Challenger in 1986.