Kostakis-collectie onder dak

De collectie van de Russisch-Griekse verzamelaar George Kostakis zal blijvend worden tentoongesteld in het Museum van Moderne Kunst in Thessaloniki. De honderden werken van Russische avant-garde-kunstenaars als Malevitsj, Rodtsjenko, Lissitzky en Popova beslaan drie etages van het klooster van Lazaristes, dat nu dienst doet als museum.

De in 1990 overleden Kostakis verzamelde tijdens zijn leven in Rusland een groot aantal avantgardistische werken. Hij deed dit in een tijd waarin de Sovjet-overheid avantgardisische kunstwerken had verboden en de avant-garde-werken diep in de depots van de musea verscholen hield.

Nadat zijn schuren met schilderijen verschillende keren in de brand waren gestoken, besloot Kostakis in de jaren zeventig uit de toenmalige Sovjet-Unie te emigreren. Na lange onderhandelingen met de Sovjetstaat mocht hij ongeveer de helft van zijn collectie meenemen.