Koop Nielsen maakt van VNU uitblinker

De stemming op de Amsterdamse beurs was vanochtend opgewekt. Net als op de andere Europese beurzen wisten de meeste fondsen winst te boeken. De grote uitschieter was VNU, dat profiteerde van de strategische heroriëntatie die het bedrijf aankondigde.

VNU neemt voor 2,6 miljard euro AC Nielsen over, een toonaangevend marktonderzoeksbureau. Tegelijkertijd zet VNU een aantal tijdschriften in de etalage. Daarmee voltooit het bedrijf zijn overgang van uitgever naar marktonderzoeker. De beleggers konden de stap van VNU vanmorgen wel waarderen, maar dat duurde even. In eerste instantie moest het aandeel ruim een procent inleveren, pas later begon de opmars die het aandeel uiteindelijk naar een niveau van 53,30 euro bracht, een stijging van 6 procent.

VNU was daarmee de grootste, maar zeker niet de enige stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Over een breed front trokken de koersen aan. De technologie- en telecomfondsen stonden –zoals de laatste tijd gebruikelijk bij een positief gestemde beurs– het meest in de belangstelling. ASM Lithography klom dik tweeënhalf procent naar 25,45, en UPC kreeg er vijfenhalf eurodubbeltje bij op 11,49 euro.

De AEX profiteerde van de goedgestemde beleggers en klom 1,5 procent naar 633,75 punten.

Een fonds dat duidelijk in de schijnwerpers stond was Koninklijke Olie. Vanochtend presenteerde de oliemaatschappij in Londen de toekomstplannen. Koninklijke Olie wil met ingang van het komende jaar vijf miljard dollar (ruim 12 miljard gulden) per jaar gaan besparen. Dat is een miljard gulden meer dan het bedrijf oorspronkelijk van plan was. De markt begroette het nieuws met instemming: het aandeel steeg 1,2 procent naar 63,90 euro. Het feit dat de olieprijs vanochtend omhoogging had zonder twijfel ook een positief effect op de koers. Een vat Brent kostte vanmorgen iets meer dan 26 dollar, een stijging van zo'n 2 procent ten opzichte van vrijdag. De stijging van de AEX werd breed gedragen. Tegenover 5 verliezers stonden 19 winnaars. De verliezers kwamen uit diverse hoeken: de voedingsindustrie, een uitgever en de handel. Logistiek bedrijf TNT Post Group verloor het meeste: 1,8 procent op 26,45 euro.

De financiële sector stond zonder uitzondering aan de goede kant van de scheiding. ABN Amro, dat vorige week in een negatieve spiraal terecht was gekomen, klom vanmorgen 1,5 procent omhoog, naar 24,56 euro. Aegon was de grootste stijger onder de financials met een plus van 2,6 procent op 44,92 euro.

De middelgrote fondsen hielden elkaar beter in evenwicht dan de hoofdfondsen. Tegenover 13 Midkapdalers stonden 11 stijgers. De Midkapindex klom een half procent naar 599,62 euro. Sinds een maand zit de index in een glijvlucht die hem al ruim 10 procent van zijn waarde heeft gekost. Op 17 november noteerde de Midkapindex nog boven de 670 punten.