Kok: Melkert de beste kandidaat voor opvolging

Premier Kok ziet de PvdA-fractieleider in de Tweede Kamer, Melkert, als de beste kandidaat om hem op te volgen als partijleider. Kok overweegt overigens zichzelf beschikbaar te stellen voor een volgende termijn in de actieve politiek, maar hij laat nog in het midden welke functie hij zou ambiëren.

Kok zei dit gisteren in het tv-programma Buitenhof. Niet eerder heeft Kok zich expliciet uitgelaten over zijn opvolging. Kok sprak van een PvdA-kopgroep ,,met Ad Melkert voorop'' die een belangrijke rol moet spelen bij de volgende verkiezingen en kabinetsformatie. Kok bestempelde Melkert ,,als een man in wie ik een groot vertrouwen heb''.

Kok deed nog geen duidelijke uitspraken over zijn eigen plannen na deze kabinetsperiode, maar hij zei wel dat hij na de volgende verkiezingen politiek actief zou willen blijven ,,omdat ik eigenlijk voor mijn gevoel nog niet klaar ben''. In de loop van volgend jaar wil hij bekendmaken of hij opnieuw lijsttrekker voor de PvdA zou willen zijn, na overleg met PvdA'ers in zijn directe omgeving en met zijn echtgenote. ,,Je moet oppassen dat je die vraag niet alleen zelf beantwoordt'', aldus Kok over zijn politieke toekomst. ,,Zijn er op een bepaald moment toch geen mensen die het, met het oog op de toekomst, beter kunnen dan jijzelf?'', zo vroeg hij zich af.

Kok bestempelde `Srebrenica' als ,,het absolute, zwarte, meest donkere dieptepunt'' uit zijn periode als premier tot nu toe. De premier zei niet te kunnen aangeven of het kabinet achteraf bezien anders had moeten handelen rondom de val van de Bosnische moslimenclave in juli 1995. Wel stelde hij dat ,,iedereen'' in het kabinet, ,,ook Van Mierlo, ook Voorhoeve en alle anderen [toen] van mening waren dat we onder die omstandigheden alles hebben gedaan wat kon''.

Kok onthield zich, zoals steeds, van uitspraken over een eventueel huwelijk van kroonprins Willem Alexander met Maxima Zorreguieta en over het beladen politieke verleden van haar vader ten dienste van het regime-Videla. ,,Naar de mate waarin ik daarin treed, loop ik vooruit op het eventuele moment dat we inderdaad alle informatie aan het parlement moeten geven'', aldus Kok. De premier zei ,,niet te kunnen beloven'' dat dit in de loop van volgend jaar zou gebeuren.

De sfeer is, aldus de premier, zakelijker dan in zijn eerste kabinet. ,,Er wordt ook nog gelachen, maar iets minder, alleen al omdat de heer Dijkstal natuurlijk afwezig is''.

INTERVIEWS www.nrc.nl/Den Haag