Internationaal

LONDEN

De grote Europese beurzen lieten zich vanmorgen weinig gelegen liggen aan de klappen die de Amerikaanse beurzen voor het weekeinde hadden opgelopen. Over een breed front stegen de koersen. Beleggers wachten met spanning op de monetaire vergadering van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, die morgen is. In Londen was mediagroep Pearson een van de winnaars. Het aandeel steeg 4,2 procent nadat het bedrijf een positieve winstverwachting de wereld in had gestuurd. Een andere stijger was Legal & General. De verzekeraar klom 3,6 procent. Legal & General is al een tijdje onderwerp van speculaties. Het bedrijf zou een overnameprooi voor een verzekeraar op het Europese vasteland zijn.

De FTSE-100 steeg 0,8 procent en noteerde vroeg in de middag 6.225 punten.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt waren het vanochtend de technologiefondsen die de toon aangaven. Softwareproducent SAP sprong 6 procent omhoog, elektronicagigant Siemens dikte 2 procent aan en chipfabrikant Infineon won 4 procent. DaimlerChrysler moest 0,2 procent inleveren. Vanmiddag wordt een prognose van het jaarresultaat verwacht, en beleggers reken op slecht nieuws gezien de penibele situatie bij de Amerikaanse tak van het concern.

De DAX-index steeg vanmorgen 1,6 procent naar 6.435 punten.

PARIJS

In Parijs profiteerden aandelen uit de mediasector van de rooskleurige prognose van het Britse Pearson. Televisiebedrijf TF1 won 4,5 procent op 54,20 euro, mediabedrijf Lagardere klom 3,8 procent naar 62,30 euro.

De CAC-40, de index van de Parijse beurs, profiteerde met een stijging van 1,2 procent op 5.908 punten.

TOKYO

De beurzen van Azië hadden vandaag in eerste instantie te lijden onder de winstwaarschuwingen die een aantal grote Amerikaanse bedrijven voor het weekeinde de wereld in had gestuurd. Later werd een gedeelte van het verlies weer goedgemaakt, toen beleggers zich begonnen te concentreren op de monetaire vergadering van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Hoewel waarnemers niet verwachten dat de Fed morgen tot een renteverlaging besluit, denken velen van hen dat die er op termijn wel aan zit te komen.

In Tokyo eindigde de index uiteindelijk een half procent lager op 14.484 punten. De TAIEX, de graadmeter van de Taiwanese aandelenbeurs, verloor 1,5 procent op 5.055 punten. De markten van Hongkong en Zuid-Korea waren optimistischer gestemd. De Hang Seng index klom 0,4 procent naar 15.030 punten, de KOSPI stond aan het einde van de handelsdag een procent hoger op 539,27.