Hendriks adviseur Pakistan

Maurits Hendriks treedt in dienst als adviseur van de Pakistaanse hockeybond (PHF). Op 10 januari vertrekt de 39-jarige Amsterdammer, vorige maand aan de kant geschoven als bondscoach van olympisch kampioen Nederland, naar het Aziatische land. Tijdens de nationale kampioenschappen in Lahore hopen beide partijen tot overeenstemming te komen over een rol als begeleider/opleider van Pakistaanse coaches.

Hendriks werd onlangs voorgedragen door Theo Ykema, de voorzitter van de `coaching committee' van de internationale hockeyfederatie FIH. Die maakt zich al geruime tijd zorgen over de dreigende scheuring in het internationale hockey, waarbij voormalige Aziatische grootmachten India en Pakistan de laatste jaren steeds meer terrein hebben moeten prijsgeven.

Hendriks, tevens adviseur van de vrouwen van Maleisië, beschouwt het aanbod als ,,een eer en een avontuur''. Zijn motieven laten zich raden. ,,Voor de sport is het van wezenlijk belang dat landen als India en Pakistan de aansluiting niet verliezen. Beide zijn de bakermat van het moderne hockey. Pakistan heeft ook mij nog veel te leren.''

Drie Nederlanders gingen Hendriks voor: Hans Jorritsma (1993-'94), Bert Bunnik ('96) en Toon Siepman (1998), als respectievelijk adviseur van de nationale ploeg, assistent-bondscoach en strafcornertrainer. Alle aanstellingen lagen politiek gevoelig. Hendriks onderkent dat gevaar, maar: ,,Mijn rol ligt op de achtergrond.''