HARRY NILSSON

The Beatles waren fans van Harry Nilsson en lieten geen gelegenheid onbenut om de Amerikaanse zanger uit te roepen tot `toppermost of the poppermost' van het Sgt. Pepper-jaar 1967. Behalve een ambachtelijk liedjesschrijver was Nilsson een fantastisch zanger, die met Everybody's talkin' (uit de film Midnight Cowboy) en het later door Mariah Carey vertolkte Without you zijn verdiende plaats in de hitgeschiedenis opeiste, hoewel hij geen van beide popklassiekers zelf had geschreven.

Hoogtepunt van een nieuwe reeks heruitgaven van al zijn albumwerk is de cd met de soundtracks van Skidoo en The Point!, respectievelijk een speelfilm van Otto Preminger uit 1968 en een animatiefilm/kindermusical uit 1970.

Ze herbergen muziekjuweeltjes als Nilssons gezongen aftiteling van Skidoo,een curieuze poging om de sfeer van de swinging sixties te koppelen aan de Amerikaanse Hollywoodcultuur. Nilsson schittert in het lieve hippieliedje I will take you there en verbaast zich in Garbage can ballet over al het moois dat je in een vuilnisbak kunt vinden. The Point! bevat vrolijke musicaldeuntjes en surrealistische dialogen over een jongetje dat letterlijk met een punthoofd werd geboren.

De hit Me and my arrow en de mond-op-mondreclame van The Beatles bezorgden Nilsson het momentum om de grensverleggende elpee Nilsson Schmilsson te maken, zijn grootste succes voordat hij een tweede carrière tegemoet ging als de losgeslagen drinkebroer van John Lennon. Nilsson overleefde Lennon en stierf in 1994 als een miskend popgenie.

Harry Nilsson: Skidoo/The Point! (BMG 74321 757432)

    • Jan Vollaard