György Konrád krijgt Karelsprijs

De Hongaarse schrijver en socioloog György Konrád krijgt de Karel de Grote-prijs. De prijs, die wordt verleend aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de eenwording van Europa, wordt traditioneel uitgereikt op Hemelvaartsdag, die volgend jaar op 24 mei valt, in de Kroningszaal van het stadhuis van Aken. Na de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Gyula Horn (1990), is Konrad de tweede Hongaarse winnaar van de prijs, die sinds 1950 bestaat. Eerder werd de prestigieuze onderscheiding toegekend aan onder anderen koningin Beatrix (1996), Winston Churchill, François Mitterrand, Konrad Adenauer, Helmut Kohl, Henry Kissinger, de Britse premier Tony Blair, de Amerikaanse president Clinton, de Tsjechische president Vaclav Havel en de Spaanse koning Juan Carlos.