Guus Hiddink bondscoach Zuid-Korea

Guus Hiddink heeft vanochtend een contract getekend als coach van het Zuid-Koreaanse voetbalelftal. De Nederlander gaat het Aziatische team begeleiden tot en met het WK in 2002. Dat toernooi wordt door Zuid-Korea met Japan georganiseerd.

De Zuid-Koreaanse voetbalbond (KFA) maakte de verbintenis met de Nederlandse coach vanochtend bekend. Hiddink begint zijn werkzaamheden op 1 januari 2001. Het contract loopt in principe tot en met 30 juni 2002. De Zuid-Koreanen zijn akkoord gegaan met de eis van de Nederlander om zijn eigen technische staf aan te wijzen.

Dit houdt in dat Hiddink een assistent en conditietrainer kan meenemen. Over de rest van het contract zijn nauwelijks details naar buiten gebracht, maar Hiddink krijgt wel een fikse bonus als het Zuid-Koreaanse elftal zich plaatst bij de laatste zestien van het wereldkampioenschap.

Hiddink neemt als bondscoach de plaats in van de Zuid-Koreaan Huh Jung-moo, die vrijwillig afstand nam van zijn functie omdat het nationale elftal onder zijn leiding tijdens recente internationale toernooien en de Olympische Spelen slecht presteerde. Zuid-Korea won alleen in de voorronde van de olympische wedstrijden in Sydney.

De Nederlander was bondscoach van Nederland toen Oranje in 1998 tijdens het wereldkampioenschap Zuid-Korea met 5-0 versloeg. Tegenover de Zuid-Koreaanse media verklaarde hij vanmorgen: ,,Korea beschikt over zowel mentale als fysieke kracht, maar ik wil dat de spelers ook tactisch goed onderlegd zijn. Tegenwoordig moet een elftal als een machine zijn. Een elftal moet natuurlijk over individuele kwaliteiten beschikken, maar die moeten wel volgens een goede discipline worden uitgevoerd. Dat was juist de kracht van Nederland in de wedstrijd die het op het WK van 1998 tegen Zuid-Korea speelde.''

Zuid-Korea wil op z'n minst net zo goed presteren als mede-organisator Japan op het wereldkampioenschap van 2002. Daarom heeft de Zuid-Koreaanse bond, aldus een bestuurder, juist Guus Hiddink aangezocht om bondscoach te worden. Het elftal van Zuid-Korea ontbrak sinds 1986 bij geen enkel wereldkampioenschap.