Ger Thijs wil niet spelen voor scholieren

Acteur Ger Thijs heeft afgelopen donderdag in Den Haag zijn solovoorstelling Een nagelaten bekentenis afgelast omdat hij weigerde voor vijftig middelbare scholieren te spelen. Thijs achtte de kans te groot dat de scholieren, van het Johan de Witt Gymnasium te Dordrecht, het toneelstuk naar de roman van Marcellus Emants zouden verstoren.

Woordvoerder Perkyn Spiekerman van het Nationale Toneel: ,,Een nagelaten bekentenis is een kwetsbare voorstelling; Ger Thijs staat 75 minuten alleen te praten op het toneel. Hij heeft verschillende keren meegemaakt dat het publiek de voorstelling verstoorde. Vijftig scholieren vond hij echt teveel. Voor ons is het een irritante situatie omdat we er juist alles aan doen om scholieren binnen te halen. En vaak gaat dat wèl goed. Dit gymnasium had bovendien aan onze voorwaarden voor schoolgroepen voldaan: De scholieren moeten vrijwillig en voorbereid komen. We hebben tegen Ger Thijs gezegd: `we kunnen en mogen ons publiek niet selecteren. Of je speelt wel, of je speelt voor niemand.' Daarom hebben we de hele voorstelling afgelast.''

Ger Thijs was niet bereikbaar voor commentaar omdat hij onderweg was naar het Bernardinuscollege te Heerlen, waar hij zijn solo speelt voor het gymnasium waar hij zelf ooit schoolging.