Darter kan niet buiten zijn pilsje

De verplichte invoering van een anti-dopingreglement heeft tot paniek geleid in de dartswereld. De Engelse topspelers dreigen de toernooien in Nederland te boycotten als ze voortaan moeten afzien van hun geliefde biertje. ,,Met deze regels maken de Nederlanders de dartssport kapot'', foeterde Martin Adams, de captain van de Engelse ploeg. Met pijn in het hart heeft Hagenaar Raymond van Barneveld besloten zijn bacootje of Grand Marnier voortaan te laten staan als hij pijlen moet gooien. Ook Co Stompé beseft dat hij vanaf 1 januari op last van de Nederlandse Darts Federatie geen andere keuze heeft dan het traditionele pilsje te ruilen voor een glas water.

Een darter zonder alcohol is toch een vis zonder aquarium?

Stompé, lachend: ,,Ik voel me inderdaad een vis op het droge als ik tijdens het darten niet kan drinken. Een pilsje of vijf, zes neem ik toch zeker wel tijdens een wedstrijd. En wat ik moet ik nou met een dopingreglement? Ik vind dit zo typisch Nederlands, we slaan weer door naar de andere kant. Ik heb met mijn postuur toch niks aan EPO of anabolen? Ze noemen me in Engeland niet voor niets De Lucifer. Darts is nu eenmaal een typische cafésport en in die sfeer moet de sport ook blijven. Ik kan me voorstellen dat de Engelsen het idee dat ze geen alcohol meer mogen nuttigen niet kunnen verdragen.''

Maar alcohol werkt ook prestatiebevorderend.

,,Tot op zekere hoogte natuurlijk. Met vijf pilsjes in mijn kraag zie je mij niet in Amsterdam op tram 14 rijden. Het gekke is dat ik alleen drink tijdens het darten. Maar alcohol onderdrukt de zenuwen, je gaat er beter door gooien. In dat opzicht kan ik goed leven met een anti-dopingreglement, waarbij ook het gebruik van alcohol wordt verboden. Van Barneveld en ik leggen ons daarbij neer, je zult ons in Nederland geen alcohol meer zien drinken tijdens een toernooi. De Engelsen moeten ook niet kinderachtig doen.''

Volgende maand wordt bij het WK in Engeland niet op het gebruik van alcohol gecontroleerd.

,,Gelukkig niet, anders zou geen enkele darter nog meedoen aan het WK.''