Bush benoemt Colin Powell en `Condi' Rice

Generaal b.d. Colin Powell wordt de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. De eerste Witte Huis-adviseur voor buitenlands beleid wordt Condoleezza Rice. Die benoemingen heeft aanstaand president Bush het afgelopen weekeinde bekendgemaakt.

Bush kondigde aan nog een niet-blanke in zijn onmiddellijke omgeving te hebben benoemd: Al Gonzales wordt White House counsel, de huisadvocaat van de president. Gonzales heeft eenzelfde rol aan Bush' zijde vervuld in Texas, voordat hij doorschoof naar het Supreme Court van die staat. Gonzales is van Latijns-Amerikaanse herkomst.

Bush toonde zich tevreden met deze eerste benoemingen. ,,Het is goed voor Amerika dat deze drie bereid zijn het land te dienen'', zei Bush in zijn ambtswoning in Austin, Texas, waar hij Rice aan de pers voorstelde. De nieuwe National Security Advisor werkte al op een lagere rang in het Witte Huis van president Bush sr., waar zij Ruslanddeskundige was.

Tijdens een aparte ceremonie in Crawford, het Texaanse dorp waar Bush woont, noemde de aanstaande president Powell `een Amerikaanse held' met een `immense integriteit'. Generaal b.d. Powell werd internationaal bekend als de opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten tijdens de Golfoorlog. ,,Ik weet niemand die beter het gezicht en de stem van de Amerikaanse diplomatie kan zijn dan Colin L. Powell'', aldus Bush zaterdag.

Powell verklaarde zaterdag dat hij de sancties tegen Irak, die het afgelopen jaar zijn geërodeerd, nieuw leven wil inblazen. De Iraakse vice-premier Tariq Aziz zei in een reactie ,,geen verandering van het beleid'' te verwachten van de Amerikanen. Bush vloog gisteren naar Washington, waar hij vandaag en morgen een serie gesprekken zou hebben met president Clinton, vice-president Gore, centrale bankpresident Greenspan en leiders in het Congres.

Portretten Powell en Rice: pagina 5