Buitenlandse artiesten geld claimen

In het buitenland wonende artiesten die de afgelopen vijf jaar in Nederland hebben opgetreden, kunnen hun te veel betaalde loonbelasting terugvorderen.

Afhankelijk van de gage gaat het om bedragen tot bijna 8.000 gulden per artiest. Belastingteruggave is mogelijk bij beloningen tot maximaal 85.000 gulden. Michael Jackson krijgt dus waarschijnlijk geen geld terug. Elvis Costello wellicht wel.

De belastingteruggave is het gevolg van een besluit van staatssecretaris Bos van Financiën, half september. De bewindsman reageerde daarmee op een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam, dat eerder dit jaar bepaalde dat de Nederlandse wetgeving discriminerend was voor buitenlandse artiesten.

Het besluit van Bos heeft voor zover bekend niet geleid tot een stormloop op de Belastingdienst. Het is de vraag in hoeverre buitenlandse artiesten op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Het ministerie van Financiën heeft Bos' besluit op internet gepubliceerd. Er zijn geen aparte folders gedrukt.