Boeren en tuinders verdienen meer

De boeren en tuinders verdienen dit jaar meer dan vorig jaar, maar 2000 is bepaald geen echt topjaar. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde berekeningen van het Landbouw-Economisch Instituut (LEI). Van alle agrariërs zijn met name de akkerbouwers er het slechts aan toe. Ze hebben last van de lage aardappelprijzen. Het inkomen van de boeren en tuinders komt dit jaar gemiddeld 6 procent hoger uit dan in 1999. Daarbij moet wel worden vermeld dat het vorig jaar een rampjaar was voor veel agrariërs. In het afgelopen decennium was alleen 1993 financieel nóg beroerder. Vooral de telers van de kasgroenten (tomaat, paprika, komkommer) hebben een goed jaar achter de rug, op de voet gevolgd door de bloementelers. Ze kunnen hun financiële boeken sluiten met mooie cijfers, vooral omdat de verkoopprijzen van bloemen en groenten relatief hoog waren. Overigens hadden ze wel last van flink oplopende kosten, onder andere een hogere gasrekening.