Blomdahl blijft kalm onder druk tijdklok

Tijdklok, ballen met stippels – voor de topbiljarters maakt het niets uit. Torbjörn Blomdahl won gisteren in Oosterhout voor de 28ste keer in zijn loopbaan een wereldbekertoernooi driebanden. De Zweed bond de strijd aan met klok, stippen en tegenstander Dion Nelin en won alle gevechten. Met Nelin had Blomdahl nog wel de meeste moeite: 3-2.

De tijdklok schakelt Blomdahl zelf uit. Iedere speler krijgt voor een set van vijftien caramboles 150 seconden, plus een halve minuut per stoot. Ruim voldoende voor Blomdahl, die afgelopen weekeinde geen moment in tijdnood kwam. In tegenstelling tot Dick Jaspers, al jarenlang de kwelgeest van Blomdahl. De Nederlander is van nature een langzame speler. Hij kreeg zaterdag in de kwartfinales een pak slaag van tegenstander Raimond Burgman, maar zeker ook van de klok.

Jaspers bleek in Oosterhout de enige topspeler die zich niet kon aanpassen aan de tijdsdruk, die er dit jaar bij wereldbekertoernooien op deze manier pas voor het eerst is. In de competitie wordt de tijd ook bijgehouden, maar krijgt iedere biljarter een minuut de tijd voor een stoot. In Oosterhout mochten de eerste twee schiftingen nog `normaal' worden afgewerkt, maar onder druk van de televisie moesten de biljarters vanaf de kwartfinales gaan opschieten.

Jaspers kon dat niet en speelde zichzelf volkomen uit de partij tegen Burgman. De wereldbekerhouder lette meer op de seconden dan op de ballen. Bij elke beurt gingen zijn ogen van de tafel naar de tijdmeter erboven. ,,Ik ben altijd nerveus met een klok erbij'', verklaarde de verliezer na afloop van zijn partij. ,,Bij mij duurt een afstoot eventjes. Je hebt bij zo'n belangrijk toernooi toch al zo veel stress, dan komt dit er nog eens bij.''

Maar alle andere toppers pasten zich gewoon aan. ,,Ik stoot aan het begin van elke set snel af, zodat ik tijd spaar en die klok niet meer belangrijk is'', zei Blomdahl. Burgman deed in de halve finale tegen de Zweed hetzelfde. Hij had geleerd van de partij tegen Jaspers, waarin ook Burgman in tijdnood kwam. De speler uit Baarn is net zomin als Jaspers snel, maar hij anticipeerde snel. ,,Voor mij is een klok misschien nog wel beter ook'', zei Burgman na zijn met 3-2 verloren partij tegen Blomdahl.

Het ging inderdaad beter met Burgman, maar net niet goed genoeg. De Nederlander, uiteindelijk vierde, liet één matchball liggen, waarna Blomdahl de partij koel uitmaakte. Na afloop, tijdens het traditionele analyseren op een sigarettenpakje, was Burgman er uiterst nuchter onder. ,,Ik kan wel uren gaan nadenken over die gemiste bal, maar hij blijft mis. Ik heb mijn uiterste best gedaan, waarom zou ik dan gaan zitten balen?''

Jaspers leerde een wijze les bij het toernooi waar hij de laatste vijf jaar in de finale stond. ,,Ik zal moeten gaan trainen met de klok. Ik zal ook een set gestippelde ballen aanschaffen.''