AZ levert collectieve wanprestatie

Twee dagen voordat trainer Gerard van der Lem aan het bestuur van AZ bekend zal maken of hij bij deze club een nieuw dienstverband wil aangaan, leverde zijn elftal een collectieve wanprestatie. PSV was gistermiddag heer en meester in de Alkmaarder Hout en de afgetekende 5-0 overwinning had eigenlijk veel hoger moeten uitvallen. De spelers van AZ sjokten als versleten veteranen over het hobbelige veld. Geen van de Noord-Hollanders wilde Van der Lem kennelijk een sterke onderhandelingspositie bezorgen in het gesprek dat de trainer deze week voert met voorzitter Dirk Scheringa.

Het contract van de voormalige rechterhand van Louis van Gaal loopt af aan het einde van dit seizoen. Van der Lem kan bij AZ een verbintenis voor onbepaalde tijd krijgen, met een opzegtermijn van twee maanden. Scheringa zegt in dit verband het model-Foppe de Haan bij Heerenveen te willen kopiëren. Maar de opzegtermijn van twee maanden impliceert dat hij op een goedkope manier afscheid kan nemen van Van der Lem. Er hoeft immers geen meerjarig contract worden afgekocht wanneer het alsnog tot een breuk komt. Vandaar dat Van der Lem een aanbieding uit het buitenland de afgelopen weken serieus in overweging heeft genomen.

Hij zag in de opvallend slappe opvoering van zijn elftal geen sabotage-daad. ,,Behalve Wijker zou iedereen in het team mij dan hebben laten vallen. Ik kan me toch voorstellen dat profvoetballers spelen voor hun premie en de club. De trainer is slechts een begeleider. Nee, ik zie deze nederlaag meer als een optelsom van de laatste vijf, zes weken. Het vertrouwen is weg in dit elftal.''

De oorzaak moet volgens Van der Lem gezocht worden in het feit dat zijn team dit seizoen door blessures slechts drie weken in dezelfde samenstelling heeft gespeeld. Dit verklaarde echter niet de gebrekkige inzet van de meeste AZ-spelers. De wanvertoning was extra zuur voor Scheringa, die gisteren twee grote sponsors voor het nieuwe stadion verwelkomde.

AZ presteert dit seizoen sowieso minder dan in het eerste jaar onder Van der Lem. De wil om te winnen, de scherpte in de duels, de discipline in de combinaties, dat alles lijkt een beetje weggeëbd. Vooral in defensief opzicht is het vaak gezapigheid troef. Tegenstanders staan om de haverklap vrij om doelman Timmer onder vuur te nemen. Van der Lem heeft de afstraffing van gisteren reeds enige weken zien aankomen. ,,Dit had vorige week tegen Vitesse al moeten gebeuren. Toen was ons spel ook bijzonder matig.''

Aanvoerder Peter Wijker, die als één van de weinigen af en toe zijn tanden liet zien in de duels met Mateja Kezman, wilde zijn ploeggenoten uiteraard niet afvallen. Hij kon zich niet indenken dat het bestuur deze zware nederlaag zal aangrijpen om Van der Lem de wacht aan te zeggen. ,,Als je afgaat op deze ene wedstrijd zou dat wel heel naïef zijn'', zei de centrale verdediger. ,,Bovendien komt het bestuur toch weer in een moeilijk proces terecht als er naar een nieuwe trainer moet worden gezocht.''

Volgens Wijker leeft er absoluut geen aversie in de spelersgroep tegen Van der Lem. ,,Ik kan zelf goed met hem werken. Hij bewaart minder afstand dan zijn voorganger Van Hanegem.'' Maar Wijker kan zich ook voorstellen dat Van der Lem zijn dienstverband in de Alkmaarder Hout niet wil verlengen. ,,Misschien heeft hij wel de ambitie om weer naar het buitenland te gaan. Los van het sportieve aspect is er ook in financieel opzicht een grens aan wat AZ of een andere Nederlandse club hem te bieden heeft.''

Gooide AZ er gisteren met de pet naar, PSV speelde een zeer sterke wedstrijd. Juist op het gebied van circulatievoetbal, onder Van Hanegem en vorig seizoen het sterkste wapen van AZ, werden de Alkmaarders volledig afgetroefd. Van der Lem bewonderend: ,,De bal werd door PSV vaak niet eens aangenomen, maar in één keer doorgespeeld.''

Dat klinkt simpel, maar je moet het in een hoog tempo wel kunnen uitvoeren. Gerets bestempelde John de Jong tot de beste speler van het veld. Dat was misschien wat veel eer voor de Hagenaar, maar hij bewees wel dat PSV hem niet voor niets heeft gekocht. Hij fungeerde als een perfecte schakel tussen Van Bommel en diepste spits Kezman. Gerets: ,,De Jong bevindt zich dit seizoen een beetje in dezelfde positie als Brugging vorig jaar. Hij moet op de bank wachten op zijn kans. Vorig week koos ik aanvankelijk tegen RKC nog voor Ramzi, vandaag heeft De Jong bevestigd dat ik het toen verkeerd heb gezien. Hij heeft bewezen een verrijking te zijn voor PSV.''

De Jong nam geen treffer voor zijn rekening. Kezman bracht PSV met een fraaie boogbal al in de achtste minuut op voorsprong. In de 21ste minuut was de wedstrijd feitelijk beslist toen Ooijer uit een scrimmage voor het doel 2-0 maakte. Met een prachtig afstandsschot voerde Van Bommel voor rust nog de voorsprong op naar 3-0. In de tweede helft rondde Kezman een prachtige aanval af, waarvan Van Bommel en De Jong de architecten waren. Kolkka bracht de eindstand op 5-0. Pas in de 75ste minuut loste AZ via Nelissen voor het eerst een schotje op het doel van PSV. Dibi verprutste in de slotminuut de enige echte kans voor de thuisploeg.

    • Erik Oudshoorn