Ajax simpel langs tien man Twente

In een grimmige ambiance in de Arena heeft Ajax gisteren het eerste deel van het seizoen besloten met een royale 5-1 overwinning op FC Twente. Supporters op de F-Side richtten vernielingen aan in het stadion, terwijl Ajax-fans de spelers van FC Twente door het imiteren van afstekend vuurwerk herinnerden aan de ramp in Enschede. Nadat arbiter Wegereef al in de zesde minuut Twente-doelman Boschker een rode kaart toonde, was van een wedstrijd geen sprake meer.

Wegereef stuurde Boschker weg, nadat hij de doorgebroken Ajax-aanvaller Van der Gun vlak buiten het strafschopgebied had gevloerd. De 37-jarige reserve-doelman Van Ede werd vervolgens al in de eerste helft vier keer gepasseerd. Machlas (twee keer) en Van der Vaart scoorden met het hoofd, Chivu benutte een penalty na een handsbal. Na rust bezorgde Galasek Ajax een 5-0 voorsprong, waarna Twente-spits Vennegoor of Hesselink het leed iets verzachtte. In maart dit jaar leidde een 1-0 zege van Twente tijdens het eeuwfeest van Ajax nog tot het ontslag voor coach Jan Wouters.

Zijn opvolger Co Adriaanse maakte gisteren goedgemutst de tussenbalans op. ,,We staan halverwege vierde, zijn met afstand de meest scorende ploeg en onze spits Machlas is op dreef'', somde de trainer op. ,,En als coach maak je ook simpele rekensommetjes. Twee keer dertig punten is zestig punten en daarmee kwalificeren we ons voor Europees voetbal.''

Kwalificatie voor een Europees bekertoernooi is nog ver weg voor Heerenveen. De Friese ploeg won gisteren voor het eerst sinds acht weken. Het zwakke RBC was in Roosendaal een gewillig slachtoffer. Denneboom, Talan en Kolk tekenden voor de 3-0 overwinning voor Heerenveen. FC Utrecht is bezig aan een knappe reeks. De dikverdiende 3-0 zege in Doetinchem op De Graafschap betekende al weer de vierde overwinning op rij. Het duel was na een half uur al beslist. Eerst scoorde Gluscevic, zijn dertiende, na een knappe combinatie met Kuijt. Een minuut later werd Graafschap-verdediger Redeker de schlemiel van de wedstrijd door uit een voorzet van Kuijt zijn eigen doelman Postma te passeren. Kuijt scoorde de derde goal voor de Utrechters.

RKC Waalwijk kan met een tevreden gevoel de winterstop in. De Brabanders wonnen gisteren met 2-0 van Sparta en blijven in eigen stadion ongeslagen. Pas in de slotfase drukten Gudjohnsson en Hoogendorp het veldoverwicht van RKC in treffers uit. NEC leed gisteren de tweede nederlaag van het seizoen. Roda JC won in De Goffert door doelpunten van Van Dessel en Soetaers.

Vier dagen voor de topper tegen Feyenoord liet Vitesse in Breda tegen NAC twee punten liggen. De kleurloze wedstrijd eindigde in 1-1 door goals van Sikora en NAC-aanvaller Christiano.