Vermist in Zuid-Azië: 79 miljoen vrouwen

De voortschrijdende techniek om de gezondheid en het geslacht van nog ongeboren kinderen vast te stellen, heeft in Zuid-Azië de traditionele discriminatie van vrouwen alleen maar versterkt. Dochters hadden altijd al veel minder kans om te overleven omdat ze vaak ongewenst zijn. Nu besluiten steeds meer ouders tot abortus indien blijkt dat de vrouw in verwachting is van een meisje.

Dat blijkt uit een gisteren in New York verschenen rapport van het UNDP, het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, over wat VN-medewerkers ,,de belabberde situatie'' van vrouwen in Zuid-Azië noemen. Zij worden in landen als India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka en Nepal geconfronteerd met grote ongelijkheden in economische ontwikkelingskansen, juridische status en bescherming, onderwijs, gezondheidszorg en mogelijkheden om politiek actief te zijn. Van de aanbevelingen die vijf jaar geleden in Peking werden gedaan op de Vierde Wereldconferentie over Vrouwen komt niets tot weinig terecht.

Volgens het onderzoek, uitgevoerd door het in Islamabad gevestigde Mahbub ul Hag Human Development Centre, staan tegenover elke honderd mannen in Zuid-Azië 94 vrouwen. De verhouding is in de rest van de wereld 106 vrouwen tegenover honderd mannen. ,,Het verschil houdt in dat in de regio ongeveer 79 miljoen vrouwen worden vermist'', aldus de onderzoekers – vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van discriminatie.

Veertig procent van de vrouwen in Zuid-Azië zijn analfabeet, het hoogste percentage in de wereld. Ze werken gemiddeld 10 tot 12 uur per dag, verdienen slechts zo'n 30 procent van wat de mannen krijgen terwijl die twee tot vier uur per dag korter werken. Vrouwen spelen of speelden een belangrijke rol in de regeringen van Sri Lanka, Bangladesh, India en Pakistan. Toch bezetten vrouwen slechts zeven procent van de parlementszetels.