UEFA tegen invoering van Euro League

De Europese voetbalunie UEFA is tegen de vorming van een Euro League. ,,Dit is niet de oplossing'', aldus secretaris-generaal Gerhard Aigner. ,,We verwerpen het plan volledig. We kunnen niet aan een competitie voor een paar clubs beginnen.''

Aigner vraagt zich bovendien af of er wel een financiële basis is voor de plannen. Eerder deze week dachten de initiatiefnemers van de Euro League na een bezoek aan de burelen van de UEFA in het Zwitserse Nyon een gewillig oog te hebben gevonden bij de bazen van de voetbalunie. Dat bleek een misvatting. PSV-voorzitter Harry van Raaij, een van de voorvechters van de Euro League verbolgen. ,,Dit is een grote teleurstelling moet ik eerlijk zeggen. Een onbegrijpelijke zaak. Het is nu wel duidelijk dat wat Aigner niet wil, gebeurt ook niet. Op korte termijn wil ik met de andere clubs bijeen komen om een gezamenlijk standpunt te bepalen. Want de UEFA is nog niet van ons af.''

Het uitvoerend comité van de UEFA boog zich de afgelopen twee dagen over het voorstel van de clubs uit de `kleinere' voetballanden Nederland, België, Portugal, Schotland, Denemarken en mogelijk Zweden, tot het opzetten van de Euro League. Op deze manier willen ze proberen iets te veranderen aan de achterstand op clubs uit bijvoorbeeld Spanje, Duitsland en Italië. De formaties uit deze landen domineren al jaren de Champions League en de UEFA Cup.

,,We maken ons wel degelijke zorgen over de tweedeling, maar een speciale league is hierbij geen oplossing'', stelde Aigner. Van Raaij: ,,Hij maakt zich zorgen, maar werkt niet mee aan oplossingen. Zo'n opmerking vind ik een doekje voor het bloeden. De kleine landen blijven zo structureel in een achterstand-situatie.''

De UEFA wil wel een discussie beginnen over de Europa-Cuptoernooien. De zorgen van de kleine clubs zullen daarbij een rol spelen. De UEFA heeft echter wel laten weten op korte termijn, de komende twee jaar, geen wijzigingen door te voeren in de Champions League en de UEFA Cup.

Vorige week maandag tekenden elf clubs een charter waarin ze hebben afgesproken te gaan samenwerken om het gat met de rijke landen te verkleinen. Voor Nederland hebben PSV, Ajax en Feyenoord zich sterk gemaakt. Verder zijn Club Brugge, Anderlecht (België), Glasgow Rangers, Celtic (Schotland), Sporting Lissabon, Benfica (Portugal) Br⊘ndby en FC Kopenhagen (Denemarken) van de partij.