Te weinig priesters voor begrafenissen bisdom Roermond

Er zijn binnen afzienbare tijd niet meer genoeg priesters in Limburg om begrafenissen te leiden. Het bisdom Roermond werkt aan een beleid, waarbij ook leken bij begrafenissen mogen voorgaan. Er zal dan geen eucharistieviering meer zijn, maar een gebedsdienst. Dat heeft een woordvoerder van het bisdom vrijdag bevestigd.

Begrafenissen, vooral de voorbereiding ervan, slorpen steeds meer tijd op voor de priesters, aldus zegsman M. Bemelmans. ,,Je ziet dat door samenvoegingen de parochies steeds groter worden, terwijl het aantal priesters afneemt''.

Sommige priesters hebben wel honderd begrafenissen per jaar. Dat zijn er twee per week. Begrafenissen zijn niet te plannen, komen altijd onverwacht, waardoor hetgeen je wel gepland hebt, naar een ander tijdstip verschoven moet worden. Vooral het voorbereiden van een begrafenis kost veel tijd, zoals het bezoek aan de familie, het maken van het bidprentje. ,,Er dreigt een situatie te ontstaan waarin priesters voor niks anders meer tijd hebben dan voor begrafenissen. Dat willen we vermijden, en daarvoor maken we een beleidsnota'', zegt Bemelmans.

De woordvoerder vervolgt dat nergens geschreven staat dat een begrafenis met een mis moet worden gevierd. ,,We zijn in Limburg erg verwend geweest in een tijd dat er zat priesters waren. Bij elke feestelijke of andere grote gebeurentenis moest een mis worden opgedragen, van huwelijk via schuttersfeesten tot en met begrafenissen. Maar een gebedsdienst zonder priester kan net zo zinvol zijn als een eucharistieviering. Nu al wordt de avondwake vaak door leken gedaan. En de leken, die daarbij voorgaan, zijn pastoraal werker of mensen die een speciale opleiding krijgen.''