SPÄTZLE MET PADDESTOELENSAUS

Als u met de kerst wild op het menu hebt staan, hoeft u niet verder te kijken voor een bijgerecht. Deze spätzle zijn er ideaal voor. U kunt de spätzle een dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Spätzlepersen lijken op een groot uitgevallen knoflookpers en zijn bij goed gesorteerde keukenwinkels verkrijgbaar. Breng een grote pan water aan de kook en doe er 1 of 2 bouillonblokjes in. Vet een grote kom in met de olijfolie.

Zeef de bloem met het zout boven een kom. Klop de eieren los in een kleine kom met de helft van het water. Schep dit mengsel door het bloemmengsel. Giet er zo nodig de rest van het water bij tot u een glad beslag hebt. Het beslag moet de consistentie van dikke vla hebben. Doe wanneer het water kookt circa eenderde van het beslag in de spätzlepers en knijp uit boven het kokende water. De spätzle zijn na circa 2 minuten gaar wanneer ze naar boven drijven. Roer ze tijdens het koken een paar keer om. Schep ze met een schuimspaan uit het water over in een vergiet. Spoel de spätzle onder de koude kraan, laat goed uitlekken en doe in de kom met olie. Kook de rest van de spätzle op dezelfde manier.

Verhit de 50 gram boter in een koekenpan op een matig vuur en fruit er de sjalotjes gaar in. Snijd de paddestoelen in plakken en schep ze om met de sjalot. Bestrooi met zout en peper en bak tot de paddestoelen gaar zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en blus de pan af met de witte wijn. Laat tot een siroop inkoken en giet er slagroom bij. Laat inkoken tot een dikke saus. Breng op smaak met zout en peper. Schep er de paddestoelen door en laat even doorwarmen.

Verwarm de spätzle zo nodig 15 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven of 2 tot 3 minuten in de magnetron op 100 procent (650 watt). Serveer met de warme paddestoelensaus.

    • Kim Maclean