Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. In een speciale uitzending ondervragen de presentatoren Peter van Ingen, Rob Trip en Paul Witteman minister-president Wim Kok o.a. over zijn toekomst, de mogelijkheden voor Paars III en het maatschappelijk debat over de monarchie. Ned.3, 12.07-13.00u.

Netwerk. Eerste aflevering van een serie jeugdportretten begint in de Zuid-Boliviaanse stad Santa Cruz met een portret van de 12-jarige Andrea. Zij is leidster van een jeugdbrigade, financieel gesteund door de Nederlandse hulporganisatie Mensen in Nood, waarin kinderen elkaar helpen met problemen. Ned.1, 20.16-20.51u.

7-dagen. Een headhunter, media-adviseur, management-coach, executive search consultant en een rechtsfilosoof praten over de toekomst van Bram Peper. Verder een portret van FNV'er Annechinus Botten, lid van de onderhandelingsdelegatie voor de bouw-CAO. Ned.3, 21.05- 21.40u.

DOCUMENTAIRES

Verborgen verleiders. In deze derde aflevering gaat het over eenzijdig belichte informatie en schijnargumenten. Afl.: U weet wel waarom... Ned.1, 17.55-18.20u.

Panorama. In Pakistan worden veel vrouwen slachtoffer van geweld. De daders, hun vaders of broers, beroepen zich vaak op de eer van de familie en de islam. Afl.: Vergunning om te doden. Canvas, 20.30-21.15u.

Overleven. Algemeen wordt gedacht dat ziekte syfilis door de Spaanse conquistadores vanuit de Nieuwe Wereld naar Europa is gebracht. Maar onlangs werden bij opgravingen in Engeland skeletten gevonden van mensen die leefden voor 1492 én overleden aan de gevolgen van syfilis. Afl.: Het raadsel syfilis. Canvas, 21.15-21.55u.

De Koude Oorlog. Serie over de Koude Oorlog belicht China in de periode van 1949 tot 1972. Het communisme triomfeert maar de hervormingen van Mao-tse-Toeng pakken later rampzalig uit. Ned.2, 23.10-0.05u.

AMUSEMENT

De stoel. De Texelse strandjutter Cor Ellen ontmoet de Haagse breicouturier Ronald Jansen. Ned.1, 20.51-21.37u.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.40-23.20u.

KUNST & MUZIEK

De plantage. Gesprek met regisseur en schrijver Gerardjan Rijnders van Toneelgroep Amsterdam die in januari het artistiek leiderschap overdraagt aan Ivo van Hove. Ned.3, 17.00-18.00u.

Close-up. Over de succesvolle carrière van filmster Jack Nicholson, de man met de meest karakteristieke kop van Hollywood. Ned.1, 18.34-19.29u.

Het uur van de wolf: Roy Orbison. Zie TV-vooraf. Ned.3, 19.30-20.30u.

Kunst... omdat het moet. Herhaling van de uitzending uit mei van de estheet, kunstkenner, reiziger en schrijver Bruce Chatwin (1940-1989) die op 48-jarige leeftijd aan aids overleed. Ned.3, 0.15-1.15u.

FILM

. Blazen tot honderd (Peter van Wijk, 1998, België/Nederland). Magisch-realistische familiefilm vertelt licht en stil over het rouw- en verwerkingsproces van moederloze Maurits (Olivier Tuinier). Hij wordt daarbij geholpen door een engelachtig meisje. Dragende bijrol voor de oogstrelende landschappen van de Bommelerwaard gedurende vier nadrukkelijk sereen gefilmde jaargetijden. Canvas, 11.10-12.25u.

Once upon a Crime (Eugene Levy, 1992, VS). Tweederangs misdaadkomedie speelt in Frankrijk en Italië. Eigenaar van door Richard Lewis en Sean Young gevonden hond blijkt vermoord. BBC1, 12.15-13.45u.

. James and the Giant Peach (Henry Selick, 1996, VS). Verfilming van eerste kinderboek van Roald Dahl combineert speelfilm met driedimensionale animatie en is een lust voor het oog. Na het overlijden van zijn ouders ontsnapt James aan zijn bevoogdende tantes door in een reusachtige perzik naar New York te vliegen. Surrealisme voor kinderen over mooie herinneringen en het belang van een gevarieerde vriendenkring. VRT, 13.30-14.45u.

Doctor Detroit (Michael Pressman, 1983, VS). Lachfilm. Onhandige professor Dan Aykroyd raakt verzeild tussen de pooiers en prostituées. Ook met Donna Dixon. SBS6, 14.05-15.30u., onderbroken door reclame.

True Grit (Henry Hathaway, 1969, VS). Western bezorgde John Wayne zijn enige Oscar. Oude, drankzuchtige sheriff met ooglapje helpt meisje moordenaars van vader te zoeken. BBC1, 15.10-17.15u.

Before and after (Barbet Schroeder, 1996, VS). Wat doe je wanneer een naaste een misdaad pleegt? En is het mogelijk om in een rechtszaak de waarheid te achterhalen? Dat zijn de vragen in spannend drama over de reacties van Meryl Streep en Liam Neeson op het feit dat hun 17-jarige zoon zijn vriendinnetje heeft vermoord. Met Alfred Molina als slechte advocaat. Veronica, 21.35-23.35u., met reclame.

. Monty Python's Meaning of Life (Terry Jones, 1983, Engeland). De Britse heren keerden voor deze bioscoopfilm terug naar het van hun tv-werk bekende principe van de bonte verzameling losse sketches. De meest geruchtmakende toont een corpulente man die met onvoorstelbare stralen kots een chique restaurant bevuilt. Cannes had de speciale juryprijs over voor dit absurde, provocerende, smakeloze en dus oergeestige werkstuk. BBC2, 22.00-23.45u.

. Clear and Present Danger (Philip Noyce, 1994, VS). Na Patriot Games de tweede verfilming van een boek van Tom Clancy, waarin Harrison Ford de rol speelt van CIA-agent Jack Ryan. Uitstekend gemaakte actiethriller betreft de strijd tegen Colombiaanse drugsbaronnen. BBC1, 23.15-1.30u.

Bittere Ernte (Agnieszka Holland, 1985, West-Duitsland). Poolse Agnieszka Holland regisseerde in West-Duitsland een conventioneel, bijna als een televisiespel vormgegeven drama. Eenzame, rijke en zeer katholieke Poolse boer Armin Mueller-Stahl biedt helpende hand aan joodse onderduikster Elisabeth Trissenaar. Hij wordt verliefd en maakt, ondanks verheven religieuze opvattingen, misbruik van de situatie. ZDF, 0.20-2.00u.

. Touch of Evil (Orson Welles, 1957, VS). Laatste Hollywoodfilm van Welles is een groteske thriller over een corrupte politiechef (Welles zelf) die het aan de stok krijgt met narcotica-rechercheur Charlton Heston (die op huwelijksreis is met Janet Leigh). BBC2, 0.55-2.45u., zw.

Relentless (William Lustig, 1989, VS). Kleine thriller over psychopatische moordenaar (Judd Nelson) die zijn slachtoffers willekeurig uit het telefoonboek plukt. BBC1, 1.30-3.00u.

Santa Fe Passage (William Witney, 1955, VS).Deze western onderscheidt zich in gunstige zin van middelmaat. Vermeende indianenhater wordt ingehuurd voor wapentransport naar Santa Fe. Maandag, BBC2, 13.35-15.00u.

Trouble in Store (John Paddy Carstairs, 1953, Engeland). Eerste klucht met Norman Wisdom staat te boek als een van zijn beste. Chaotische winkelbediende heeft etaleursambities. Maandag, BBC2. 15.00-16.40u., zw.

Nagesynchroniseerd: Three Men and a Baby (L. Nimoy, 1987, VS). ZDF, 15.20-17.00u.; Shine (Scott Hicks, 1996, Australië). ARD, 23.30-1.15u.; La salaire de la peur (Henri-Georges Clouzot, 1952, Fr.). ARD, 1.20-3.25u.