Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage uit Frankfurt waar voor het eerst een belangrijk deel van de Ringelblum-archieven te zien zijn. Ringelblum leefde in het getto van Warschau en heeft tussen 1940 en 1943 stiekem officiële brieven en persoonlijke verhalen verzameld. De documenten vertellen veel over de gevolgen van de vervolging door de nazi's. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Gesprek met minister van Grote Steden- en Integratiebeleid Roger van Boxtel over het inburgeringscontract met de Nederlandse Antillen en aandacht voor de Koerdische familie uit het Gelderse Zevenaar die de gemeente 100.000 gulden heeft gevraagd om een bloedwraak te kunnen afkopen. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Correspondent. De Baskische seperatisten gaan gewoon door met het liquideren van onschuldige vreemdelingen om een eigen staat af te dwingen. Afl.: To kill a stranger. BBC2, 19.55-20.40u.

Secrets of the ancients. Serie waarin de geheimen van oude volken worden onthuld gaat vanavond over de hangende tuinen van Babylon. Een ingenieur test verschillende theorieën met behulp van de toenmalige technologieën. Afl.: The hanging gardens of Babylon. BBC2, 21.10-22.00u.

AMUSEMENT

Youp van 't Hek: Mond vol tanden. Herhaling van de oudejaarsconference van vorig jaar van cabaretier Youp van 't Hek. Ned.3, 20.55-22.00u.

KUNST & MUZIEK

Prinses Christina kerstgala. Registratie van het in Noordwijk opgenomen concert waarin prinses Christina internationale kerstliederen vertolkt. Met het Metropole Orkest en een aantal laureaten van het Prinses Christina Concours en Ernst-Daniël Smid en de close-harmonygroep The Nylons. Ned.1, 21.02-22.05u.

Wintertijd. In deze tiende aflevering is zanger Boudewijn de Groot te gast die op beeldfragmenten van o.a. Jacques Brel, Raymond van 't Groenewoud, Radiohead, Donovan, Dave Brubeck en Shoukichi Kina reageert. RTL5, 21.30-22.30u.

Three tenors Christmas. Registratie van José Carreras, Placido Domingo en Luciano Pavarotti met het Gumpoldskirchner Spatzen Kinderkoor o.l.v. Steven Mercurio in het Konzerthaus in Wenen. BBC2, 22.00-23.25u.

The artclub. Portret van de Utrechtse kunstenaar en lithograaf Jeroen Hermkens. Verder aandacht voor Nederlandse architectuur. CNN, 22.30-23.30u.

Reconstructing evil - The making of `Touch of evil'. Over de totstandkoming van Orson Welles' speelfilm Touch of evil die zondagavond wordt uitgezonden. Bij het opnieuw monteren van de film werd gepoogd zo dicht mogelijk bij de film zoals Welles die had bedoeld te blijven. Acteurs Janet Leigh, Charlton Heston en Dennis Weaver die in de film spelen, geven uitleg. BBC2, 1.55-2.50u.

FILM

Going Bananas (Boaz Davidson, 1987, VS). Komisch avontuur over een uit een circus ontsnapte chimpansee. Met Dom DeLuise. SBS6, 14.10-15.45u., onderbroken door reclame.

Yours, Mine and Ours (Melville Shavelson, 1968, VS). Effectieve komedie. Weduwnaar met negen kinderen (Henry Fonda) trouwt met weduwe met acht kinderen (Lucille Ball) en met z'n allen betrekken ze een bouwvallig huis in San Francisco. VRT, 15.00-16.45u.

Das fliegende Klassenzimmer (Kurt Hoffmann, 1954, West-Duitsland). Erich Kästner schreef scenario van nostalgische film over schoolklas die toneelstuk uit titel opvoert. ARD, 15.05-16.35u.

A Holiday Affair (Don Hartman, 1949, VS). Romantische komedie. Oorlogsweduwe Janet Leigh moet kiezen tussen Wendell Corey en botenbouwer Robert Mitchum. BBC2, 15.10-16.35u., zw.

. Mary Poppins (Robert Stevenson, 1964, VS). Klassieke kinderfilm voor alle leeftijden uit de Disney-studio. Tot Who Framed Roger Rabbit? de beste vermenging van animatie en speelfilmscènes ooit vertoond, leuke liedjes en Julie Andrews perfect in haar debuut als de Londense gouvernante die toveren kan. Net5, 16.35-19.05u., met reclame.

The Black Shield of Falworth (Rudolph Maté, 1954, VS). Jeugdfilm met Tony Curtis die als Middeleeuwse schildknaap heldendaden verricht en naar de hand van Janet Leigh dingt. Bordkartonnen kastelen en atletische zwaardgevechten. BBC2, 16.35-18.10u.

My Bodyguard (Tony Bill, 1980, VS). Verrassend realistische tienerkomedie over scholier in Chicago die de sterkste jongen van de klas inhuurt om hem te beschermen tegen criminele klasgenoten. Met Chris Makepeace, Adam Baldwin, Matt Dillon. Fox, 19.00-20.35u., met reclame.

The Blue Lagoon (Randal Kleiser, 1980, VS). Fenomenale zwijmelhit voor jonge tieners en dito moeders. Brooke Shields en Christopher Atkins lijden schipbreuk en leren te overleven op paradijselijk eiland, waar ze tevens hun seksualiteit ontdekken. Zie ook Film-Vooraf. Net5, 19.05-20.55u., met reclame.

The Amazing Panda Adventure (Christopher Cain, 1995, VS). Chinese locaties verlenen charme aan familiefilm volgens het boekje. Amerikaans jochie (Ryan Slater, het broertje van Christian) en Chinees meisje ontfermen zich over een panda. RTL5, 20.00-21.30u., met reclame.

Beethoven's 2nd (Rod Daniel, 1993, VS). Vervolgfilm biedt doorsnee familievermaak over Sint Bernard en zijn vier puppies, die heldendaden verrichten en het huishouden van Charles Grodin ontwrichten. Veronica, 20.00-21.30u., met reclame.

The Relic (Peter Hyams, 1997, VS). Kostbare B-film van routinier Hyams over monsterlijke kruising tussen Predator en The Fly. Geraffineerd lichtgebruik maakt de film totaal ongeschikt voor tv-consumptie. Net5, 22.00-24.00u., onderbroken door reclame.

. Divorcing Jack (David Caffrey, 1998, Engeland/Frankrijk). Opmerkelijke comedy-thriller, naar roman van Colin Bateman, veroorlooft zich sardonische grappen over de Ierse Kwestie. Hoofdpersoon is een columnist die alle partijen ervan langs pleegt te geven en nu verdacht wordt van moord. BBC2, 23.25-1.10u.

Mulholland Falls (Lee Tamahori, 1996, VS). Mislukte Chinatown-variant speelt in het L.A. van de jaren vijftig. Detective Nick Nolte ontrafelt mysterieuze moord. Ook met Melanie Griffith. VRT, 23.35-1.16u.

Angélique et le roi (Bernard Borderie, 1965, Frankrijk/West-Duitsland/Italië). Derde deel van populaire vijfdelige filmserie naar de romans van Serge en Anne Golon, over het liefdesleven van aristocratendochter in het Frankrijk van de 17de eeuw. Net5, 0.25-2.10u.,met reclame.

Cinque giorni di tempesta / Vijf dagen storm (Francesco Calogero, 1997, Italië). Road movie durft nauwelijks gebruik te maken van landschappen en steden (Arezzo, Venetië, Rome, Cortina d'Ampezzo) maar concentreert zich op dun psychologisch dramaatje van de hoofdpersoon: een van Salina afkomstige jongeman die kriskras door Italië reist in afwachting van zijn militaire dienst. Ned.3, 2.05-3.34u.

Nagesynchroniseerd:

Le grand pardon (Alexandre Arcady, 1981, Frankrijk). ZDF, 23.15-1.10u.: Billy Galvin (John Gray, 1986, VS). ZDF, 1.15-2.45u.; Monkey on My Back (André de Toth, 1957, VS). ARD, 2.20-3.50u., zwart-wit.