Oud-directeur Meulenhoff haalt uit naar PCM

Laurens van Krevelen, de begin deze maand teruggetreden directeur van Meulenhoff en Co., de boekendivisie van het uitgeversconcern PCM, heeft in een interview met het vaktijdschrift Boekblad fel uitgehaald naar de leiding van PCM en naar zijn voormalige mededirecteur Mai Spijkers.

Van Krevelen nam onlangs na 28 jaar ontslag bij de holding Meulenhoff en Co. uit onvrede over de koers van PCM. Dat bedrijf wil zijn boekenafdeling opsplitsen in een algemeen en een educatief deel en Meulenhoff en Co. opheffen. Volgens Van Krevelen is dat in strijd met eerder gemaakte afspraken en zal het bovendien de onafhankelijkheid van de losse boekenuitgeverijen van PCM aantasten. Ook was Van Krevelen verontwaardigd over het ontslag van zijn mededirecteur Elmer Schouten.

Van Krevelen is in het Boekblad-interview zeer kritisch over Mai Spijkers, die in het voorjaar van 1999 toetrad tot de directie van Meulenhoff. Zo zegt hij: ,,Hij [Spijkers] deed veel dingen zonder dat de andere directeuren daarvan op de hoogte waren. Op een gegeven moment stelden wij bovendien vast dat hij geen onderscheid maakte tussen de kas van zijn vroegere uitgeverij Prometheus en zijn eigen portemonnee.'' Spijkers betitelde deze kritiek als ,,onjuist'' en ,,pure laster''.

Door Spijkers' solistische optreden zou er volgens Van Krevelen deze zomer al een `vrijwel onwerkbare' situatie in de directie zijn onstaan, ook al omdat de PCM-leiding niet op de bestuurscrisis werd gereageerd. Uiteindelijk besloot de Raad van Bestuur van PCM in oktober Meulenhoff en Co. op te heffen, waarna Van Krevelen terugtrad.