Oost-Europabank laat Joegoslavië toe

De Oost-Europabank laat Joegoslavië toe als lid. Daarmee is de bank de eerste internationale financiële instelling die het land opneemt sinds de val van president Milosovic in oktober. De bank maakte de toelating gisteren bekend. Joegoslavië is ook in overleg met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het land hoopt nog dit jaar daarvan ook lid te worden. Het vroegere Joegoslavië was aangesloten bij het IMF, maar het lidmaatschap verviel na het uiteenvallen van het land. De andere `erfgenamen', zoals Kroatië, Slovenië en Macedonië, zijn al wel lid. Het bestuur van de Oost-Europabank, voluit Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), heeft het besluit unaniem genomen. Joegoslavië zal in januari formeel toetreden. Het wordt het 27ste land dat steun van de bank kan krijgen voor de omschakeling van een planeconomie naar een markteconomie. De EBRD heeft inclusief de westerse donorlanden, de Europese Unie en de Europese Investeringsbank 59 leden.