MARILYN MANSON

Er is heel wat gebeurd sinds Marilyn Mansons vorige cd, Mechanical Animals (1998) verscheen. Zo werd hij in 1999 indirect aansprakelijk gehouden voor de moorden op Columbine Highschool in Georgia, waabij twee jongens een aantal medescholieren doodschoten en zelfmoord pleegden. De `shockrock' van Marilyn Manson, en de daarin bezongen gruwelheden zouden voor dit drama de inspiratie zijn geweest. Manson laat zich er weinig aan gelegen liggen, en doet er op zijn nieuwste cd, Holy Wood. In the Shadow of the Valley of Death, zelfs nog een schepje bovenop.

Maar het publiek is inmiddels wat gewend. En Manson zelf wordt al weer overvleugeld door Eminem, als het gaat om slechte smaak. Op zijn nieuwe cd is Manson de onheilsprofeet die ronkt over moord en doodslag. Ook muzikaal is het dit keer vooral geronk. De vele malen verdubbelde gitaren die gelijktijdig knetteren, de onheilspellende synthesizerwolken en de steevast tot gekrijs vervormde stem van Manson maken dit tot een ondoordringbaar geheel. Manson overrompelt nu op kracht, in plaats van techniek. En dat is uiteindelijk geen winst.

Manson. Holy Wood. In the Shadow of the Valley of Death (Universal 490 790)

    • Hester Carvalho