Laatste Kamerbankje geveild

Onder nummer 2874 werd gistermiddag voor vijftigduizend gulden het laatste nog overgebleven bankje uit de oude Tweede Kamer verkocht. Tot op het laatste moment bleef het spannend of het bankje terug zou keren naar de Tweede Kamer, of in handen zou komen van een anonieme liefhebber. De liefhebber bood het meest.

De uiteindelijke koper is een ,,particuliere collectioneur'', aldus Jelle Pijper van veilinghuis het Venduehuis in Den Haag, waar het bankje enkele weken geleden ter veiling werd aangeboden. De koper is bekend bij het veilinghuis, maar wilde anoniem blijven. Terwijl hij zijn laatste bod uitbracht, liep hij naar de uitgang, om bij het vallen van de hamer direct het pand uit te rennen.

Vlak voor de veiling gistermiddag ging per e-mail het gerucht dat de landsadvocaat de mogelijkheid bestudeerde om alsnog beslag te laten leggen op het bankje, zodat de veiling niet door zou kunnen gaan. ,,Een dubieuze zaak'' volgens Pijper, die na de veiling triomfantelijk concludeerde dat het gerucht niet was bewaarheid. Ruim acht jaar geleden, toen de nieuwe Tweede Kamer moest worden ingericht, verdween het bankje via de decorateur van het nieuwe gebouw naar een landhuis in Engeland. Toen de eigenaar ervan naar België verhuisde en er geen plaats meer voor had, bood hij het aan bij het Venduehuis. Daar verwachtte Pijper dat het tussen de vier en achtduizend gulden op zou brengen. Het uiteindelijke bod van vijftigduizend gulden (plus nog tien procent veilingkosten á tienduizend gulden) heeft hem dan ook aangenaam verrast.