Kwijnend Begemann op beurs nog minder waard

De Koninklijke Begemann, het kwijnende industriële beursfonds dat zichzelf op termijn wil opheffen, is nog 90 miljoen euro (of 200 miljoen gulden) waard.

Dat is minder dan werd verwacht, omdat de belangrijkste deelneming van Begemann, het meerderheidsbelang in computerfabrikant Tulip, op de beurs in waarde is gedaald.

De waardedaling scheelt Begemann 10 miljoen euro ten opzichte van de balans van 30 juni. Per aandeel is Begemann 16 euro waard, zo bleek gistermiddag op de aandeelhoudersvergadering. Dat is nog altijd meer dan de beurskoers van gisteren van 6,25 euro. De aandeelhouders keurden het plan van langzame uitverkoop van de vennootschap unaniem goed.

De aanwezige beleggers toonden zich sceptisch over de waarde. In het verleden heeft de vennootschap deelnemingen meermalen fors moeten afwaarderen. Bovendien zit in de waarde van Begemann een claim mee van 14,8 miljoen euro voor de gang van zaken bij de Vlaamse Boelwerf. Beleggers vroegen zich af of dat geld ooit tevoorschijn komt. Begemann verwacht binnen drie maanden een uitspraak van een arbitragecommissie; beroep is niet mogelijk.

Verder is Begemann sterk afhankelijk van Tulip. Met dat bedrijf gaat het niet goed. Een faillisement zou ook de waarde van Begemann aantasten. Niet alleen omdat de maatschappij 53 procent van de aandelen heeft, maar ook omdat er nog een lening van 12,6 miljoen euro uitstaat.

Begemann, ooit de industriële parel aan het Damrak, leidt sinds begin jaren negentig een kwijnend bestaan. De bedrijvendokter Joep van den Nieuwenhuyzen trad af, omdat hij werd beschuldigd van handel met voorkennis; Hij werd vrijgesproken.