Koersen op Wall Street en Nasdaqbeurs zakken verder

De aandelenkoersen zijn gisteren andermaal gezakt op de Amerikaanse beurzen. Net als op donderdag waren het de technologieaandelen die het meest naar beneden gingen, een gevolg van de winstwaarschuwing van Microsoft.

De Nasdaq, de schermenbeurs met veel techfondsen, moest het meest inleveren: 2,72 procent op 2.654,29 punten. Eerder op de dag stond de Nasdaq zelfs 5 procent in de min. Ook de Dow Jones kreeg een tik en moest 2,25 procent of 240,03 punten op 10.434,96 terug.

Vrijwel alle Dow-fondsen moesten omlaag, en de paar winnaars kregen er hooguit een procentje bij. Microsoft, de oorzaak van de malaise, ging zelf 11,4 procent onderuit. Naast deze softwaregigant kwam een reeks kleinere bedrijven zoals Polaroid met slecht nieuws, waardoor beleggers het geloof in koersstijgingen verloren. Door de expiratie van optiecontracten was er extra veel handel.

Tegen deze achtergrond ging chipfabrikant Intel 7,7 procent terug, Hewlett-Packard 5,6 procent en IBM 5 procent. Maar ook de `consumentenfondsen' Coca-Cola (- 6,1 procent) en Wal-Mart (- 2,3 procent) deelden in de droefenis.

De euro ging na de sprint deze week de laatste uren iets terug. De slotkoers in New York van 0,8950 dollar was een kwart dollarcent lager dan het slot in Amsterdam.

De olieprijs sloot gisteren in Londen ietsje hoger. Brent (Noorzee-olie) voor levering in februari sloot op 25,93 dollar per vat, 0,04 dollarcent hoger dan donderdag.