Kabinet bestemt 350 miljoen voor schade door BSE

De rundvleessector krijgt van het kabinet 350 miljoen gulden als compensatie voor de schade door maatregelen tegen de gekkekoeienziekte BSE. Dat heeft de ministerraad gisteren besloten. Minister Brinkhorst (Landbouw) zal een deel van het bedrag gebruiken om diervoer op te kopen dat waardeloos is geworden door het gisteren ingevoerde algehele verbod op diermeel in voer voor alle dieren.

De rest is bestemd om tot 1 maart de kosten te vergoeden van het testen van alle geslachte runderen op de gekkekoeienziekte BSE. Naar schatting gaat het daarbij om 150.000 runderen. Per koe kost de test volgens het ministerie 230 gulden. Zesenzestig gulden wordt betaald door de Europese Unie.

Brinkhorst stelt het testen van alle runderen al per 1 januari verplicht. Daardoor ontsnapt Nederland geheel aan het door Europa verplichte opkopen en vernietigen van niet op BSE-geteste runderen vanaf die datum. Brinkhorst had gezegd het onethisch te vinden dat door deze prijsondersteunende maatregel gezonde dieren zouden worden verbrand. Volgens Brinkhorst zijn de keuringsdienst RVV en het testlaboratorium van de AID in Lelystad, die de BSE-testen moeten uitvoeren, vanaf 1 januari klaar om alle geslachte koeien te kunnen testen.

De land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland heeft verheugd gereageerd op de compensatie. J.C. Vogelaar, voorzitter van de vakgroep rundveehouderij, sprak van een ,,bijzonder knap stukje werk''. Ook Jos Ramekers, voorzitter van het Centrale Orgaan voor de Vleessector, is ,,blij'' met het compensatieplan. Hij heeft ,,wel wat zorgen'' over de testcapaciteit van de slachterijen.