Het is afzien voor de bordeelhouders

Naam: Cor de Geus (53)

Bedrijf: seksclub Club OQ

Vestigingsplaats: Rotterdam

Aantal personeelsleden: 22

Grootste meevaller in 2000: `Euro 2000. Het was hier bom- en bomvol, elke dag weer.'

Grootste tegenvaller in 2000:

`De beurs Femina in Ahoy'.

Nauwelijks standhouders die week.'

Ruim een kwart eeuw lang was Cor de Geus (53) een ondernemer wiens werkzaamheden door de politie slechts werden gedoogd. Maar sinds

1 oktober, de dag dat het bordeelverbod uit het wetboek van strafrecht verdween, kwam in die situatie verandering. Sindsdien is Club OQ – een chique nachtclub met een zwembad en achttien `wipkamers' – een legale onderneming.

De Geus beoordeelt de nieuwe status van de seksbranche met gemengde gevoelens. Hij is blij dat de crimineel die met prostitutie snel geld wil verdienen geen kans meer maakt. Want smoezelige bordelen met slechte sanitaire voorzieningen krijgen geen vergunning. Maar voor de grote clubs die aan alle regels voldoen is de nieuwe wet bijna net zo rampzalig, zegt De Geus. ,,We zijn op een eiland gezet. Eén meisje zonder werkvergunning, en je bent je vergunning kwijt. Voor iedereen in de business is de lol er een stukje af. Het is puur overleven.''

Tweeënhalf jaar geleden begon de ellende, vertelt De Geus. Vooruitlopend op de afschaffing van het bordeelverbod kwamen er nieuwe regels. Eerst in Amsterdam en later ook in Rotterdam mochten prostituees van buiten de Europese Unie niet meer aan de slag. Een groot probleem voor de clubs, want bijna de helft van alle prostituees in Nederland komt uit Latijns Amerika, Oost-Europa en Azië. ,,Om de haverklap deed de politie invallen,'' zegt De Geus. ,,Meisjes die hier al jaren werkten waren opeens illegalen. Eerst kregen we zware boetes, daarna zei de politie: `Cor, nog één keer en dan sluiten we je zaak.'''

Het tekort aan prostituees breekt exploitanten van relaxbedrijven op. ,,Waarom zou een Duitse of Spaanse in Rotterdam gaan werken als ze thuis net zoveel geld kan verdienen? Alle bordeelhouders trekken aan hetzelfde groepje meiden. Grof gezegd: er zijn geen Nederlandse hoeren meer. Ik kan de mooiste nachtclub van de wereld hebben, met top entertainment en gouden badkamerkranen, maar klanten komen om te wippen. Als je slechts zeven meisjes hebt op 200 klanten, dat is ellende. Ik heb elke dag 50 vrouwen nodig. Gelukkig werken ze hier graag. Toch ben ik nu al blij met 35 meisjes in het weekeinde.''

De buitenlandse prostituees zonder werkvergunning zijn niet verdwenen, zegt De Geus. ,,Door de nieuwe wet is het illegale circuit heel groot geworden. In achterafkamertjes, hotellobby's, privé-huizen, barretjes – overal zie ik meiden scharrelen. Laatst werden nog twee van mijn meiden opgepakt in een sekscaravan in Papendrecht. Het is een losgeslagen boel, met foute pooiers en niks dan ellende. Die buitenlandse meiden zijn zwaar de dupe van de nieuwe wet. Bij mij konden ze veilig werken. Elke week komt hier de dokter langs. Dat is wel zo prettig als je een klapcondoom hebt gehad.''

Zijn omzet heeft ernstig geleden onder de nieuwe wet. Zijn btw-afdracht van zeker 60.000 gulden per maand zakte met 20.000 gulden. Gelukkig zorgde het Europees kampioenschap voetbal dit jaar voor veel extra klandizie, maar zulke evenementen zijn slechts incidenteel. Kwam de omzet vroeger vooral van de meisjes en de bar, nu moet de nachtclubeigenaar het voor een belangrijk deel hebben van de vijftig gulden entreegeld. Iedere avond treden in Club OQ artiesten op. Van zangers als André Hazes en de Vengaboys, tot allerhande seksartiesten.

Na overleg met zijn advocaat gaat De Geus in het nieuwe jaar opnieuw werkvergunningen aanvragen voor prostituees van buiten de Europese Unie. ,,In de landbouw en de gezondheidszorg spelen dezelfde problemen als in onze bedrijfstak. En als de overheid zich soepel opstelt voor Poolse aspergestekers en Zuid-Afrikaanse verpleegsters, waarom dan niet voor prostituees? Werkvergunningen mogen de goede zeden niet aantasten. Vroeger werden ze om die reden geweigerd. Nu we legaal zijn, kan daar toch geen sprake meer van zijn?''

Dit is het eerste deel van een eindejaarsserie waarin wordt teruggekeken op opvallende gebeurtenissen in het eerste jaar van het nieuwe millennium.

    • Arjen Ribbens