`Gelukkig mogen kleuters de kroeg niet meer in'

Een caféhouder op de Grote Markt in Groningen werkt met de politie samen om scholieren onder de zestien uit zijn kroegen te weren. Met een paar biertjes op werden ze te lastig op straat.

Een doorsnee vrijdagmiddag, na schooltijd. De Grote Markt in Groningen stroomt langzaam vol pubers. Felgekleurde scooters staan keurig op een rij. Grote groepen jongeren staan druk te praten. Net aangekomenen worden enthousiast begroet. Voor veel Groningse scholieren is het traditie om hier het weekeinde te beginnen.

Dat is niet tot ieders genoegen. De scholieren veroorzaakten zoveel overlast op straat (vooral met agressief gedrag) dat de politie en de beheerder van een aantal kroegen aan de zuidzijde van de Grote Markt sinds een maand nauw samenwerken om jongeren onder de zestien jaar uit de kroegen te weren. Iedereen die naar binnen wil moet nu bij de ingang een geldig legitimatiebewijs tonen. Alleen OV-jaarkaarten, paspoorten, rij- of brommerbewijzen en identiteitskaarten worden geaccepteerd.

Daarnaast neemt de politie steekproeven in de kroegen door in burger naar binnen te gaan en daar jonge mensen om een legitimatie te vragen. Als iemand betrapt wordt, schrijft de kroegbaas een `lokaalverbod' uit van een jaar, waarvan een kopie naar de politie gaat. Bij de tweede overtreding schrijft de politie een boete van 250 gulden uit wegens huisvredebreuk.

In de vier weken dat het strengere toelatingsbeleid geldt en de politie in de kroeg controleert, zijn er in totaal dertig lokaalverboden uitgeschreven, waarvan in de eerste week de meeste en in de laatste week niet een. Politiewoordvoerder Sjabbo Smedes is zeer tevreden. ,,De politie is verantwoordelijk voor de veiligheid op straat en dat is een kroeg natuurlijk niet, maar de gevolgen van het kroegbezoek zijn wel op straat te zien. En aan het aantal uitgeschreven lokaalverboden is te zien dat de maatregelen werken.''

Het initiatief voor de scherpe controle kwam van de caféhouders zelf. Volgens Karin Bloem, die samen met haar man Johan de kroegen aan de zuidzijde beheert, waren de voordelen van een strengere selectie groter dan het nadeel van een mogelijk lagere omzet. Na een maand blijkt die omzet volgens haar niet eens onder de maatregelen te hebben geleden. ,,Voorheen bleven oudere bezoekers vrijdags vaak weg omdat het hier soms net een kinderdisco was.'' Johan: ,,Een colaatje drinken is natuurlijk prima voor iemand van vijftien, maar als ze met oudere vriendjes komen, die wel bier kunnen kopen, is de verleiding erg groot om er zelf ook eentje te nemen. En dat is niet de bedoeling.''

Bij de ingangen van de vier populaire kroegen controleren portiers de legitimatiebewijzen. Ze zijn vriendelijk, maar onverbiddelijk. Hoe oud de bezoeker ook is, zonder legitimatie komt hij of zij er niet in. De meeste bezoekers zijn al aan de regel gewend en hebben hun legitimatie in de hand voor ze bij de deur zijn. ,,Het gaat nu steeds beter'', vertelt Hannes van Donselaar, een van de portiers. ,,Mensen worden nooit agressief als ze er niet in mogen, ze zijn alleen geïrriteerd.'' Hannes vindt het zelf soms wel moeilijk om iemand te weigeren die duidelijk ouder is dan zestien jaar. ,,Het is toch een potentiële klant, maar het is nu eenmaal de huisregel.''

Binnen is het een doolhof van bars en zitjes, de kroegen zijn onderling met elkaar verbonden. Kim, Marjan en Valesca, allen zeventien, zijn blij dat ,,die kleuters'' er niet meer in mogen. ,,Kinderen beginnen tegenwoordig al zo jong met drinken, dat is niet goed'', vindt Marjan. Bram, aan hetzelfde tafeltje in De Drie Gezusters, heeft gemerkt dat het in de kroegen rustiger is geworden. ,,Vroeger stonden de gangpaden ook helemaal vol met mensen, nu niet meer.''

Volgens Johan Bloem is het systeem van legitimatie en lokaalverboden niet helemaal nieuw. ,,Vóór november moesten mensen op de Grote Markt ook al een legitimatie tonen, alleen werden toen kopieën van legitimatiebewijzen en buspassen nog geaccepteerd. En daar werd nogal mee gefraudeerd.'' De zuidzijde van de Grote Markt is ook strikt in andere opzichten. Zo moeten de cafébezoekers ook aan kledingeisen voldoen. Petjes, trainingspakken en alle attributen van FC Groningen komen er niet in.

Op het nieuwe toelatingsbeleid heeft Bloem weinig commentaar gehad. ,,Behalve een paar kwade moeders, die wilden weten waarom hun dochter van vijftien niet naar binnen mocht.'' De 17-jarige Steven vindt het allemaal best. ,,Het is alleen lastig dat je altijd een legitimatiebewijs mee moet nemen.'' Een Engelsman deelt die mening. Mopperend verdwijnt hij de kroeg in nadat hij met tegenzin bij de portier zijn legitimatie heeft laten zien. ,,Bloody hell, I'm not a kid!''

    • Leonie Hulst