Essent kan beursgang voorbereiden

Een ruime meerderheid in Provinciale Staten van Noord-Brabant heeft gisteren toestemming gegeven aan Essent om een beursgang voor te bereiden. Brabant is met 30,8 procent de grootste aandeelhouder van het energieconcern. Dinsdag neemt de voltallige aandeelhoudersvergadering van Essent een besluit. Het bedrijf wil in 2002 ongeveer eenderde van de aandelen naar de beurs brengen. Dat belang is naar schatting 6 miljard gulden waard. Een jaar daarna volgt een tweede pakket. Door de beursgang wil het concern uit handen blijven van buitenlandse bedrijven. Naar verwachting stemmen ook Overijssel en Limburg in met het plan. Die provincies zijn goed voor respectievelijk 18,7 en 16,1 procent. De overige aandelen zijn in handen van een aantal gemeenten en de provincies Drenthe, Groningen en Flevoland.