Dertigers (1)

Met niet geringe verveling las ik het artikel `Gepamperde dertigers' (Z, 2 dec.). Advocaat H. Smits in Amsterdam ziet maar één gevaar: dat straks de prijs van een pak melk voor hem een geheim is. Zelf ben ik psycholoog en ik kom ze in mijn werk steeds vaker tegen: verwende kinderen tussen de dertig en de veertig. Klachten: Ik kan niet slapen. Ik kan me niet ontspannen. Ik heb nergens meer zin in. Ik ben overspannen, depressief. Hoe kan dat nou? Bij een bevriende fysiotherapeut komen ze ook: Ik heb zo'n pijn in mijn rug. Na een half jaar behandeling komen ze terug. Weer pijn in de rug. Wat doet u er zelf aan? Wel eens van sport, ontspanning en beweging gehoord? Bij het CAD en de huisarts komen ze ook. Willen ze een pilletje of minstens een hele fles wijn 's avonds bij dat eten. En voor ze het weten zijn ze een probleemdrinker of erger. Ja hoe zou dat nou komen? Wat heeft een mens nodig om gezond te kunnen leven?

    • V.M. van Egmond