Opinie

    • Youp van ’t Hek

Bram is back!

Wat zal Bram op het girootje hebben geschreven? Sorry of foutje bedankt? Of iets hooghartigs? Dat wij, het domme Nederlandse volk, voor hem door het stof moeten omdat we hem en Neelie heel erg gekwetst hebben? Ik las al ergens dat we, als de accountants in het ongelijk worden gesteld, een miljoenenclaim van het echtpaar kunnen verwachten. Mij lijkt het leuk! Ook de cabaretier houdt graag werk en in ons land hebben we veel te weinig van dit soort lekkere ordinaire schandaaltjes.

None

Bram is back in town, kwam eerder met een verklaring dan het OM en ik ben bang dat we de komende tijd een redelijk schaamteloze vertoning tegemoet kunnen zien. Bram zelf repte overigens met geen woord over het terugstorten van het bedrag! En de olifanten in Blijdorp staan nog steeds op hun schurkpaal te wachten.

Van Melkert, die tegen Bram veel vriendelijker is dan tegen de wel onschuldige Marijke van Hees, mag hij weer een openbare functie bekleden! Houdt dit in dat de lobby-carrousel alweer op volle toeren draait? Het voorzitterschap van de PvdA wordt genoemd, men fluistert dat hij Jos van Kemenade in Noord-Holland zou kunnen opvolgen en de plek van Job Cohen is binnenkort vacant. Voor die functie wordt eigenlijk Ella Kalsbeek genoemd, maar dat schijnt zo'n chaootje te zijn, dat ze het volgens ingewijden niet lang zal volhouden. Daarbij is er natuurlijk ook nog een redelijke kans dat de plek van Korthals op Justitie vrijkomt. Want ik begrijp dat Rotterdamse agenten bij het beruchte Dover-transport persoonlijk hebben geholpen bij het inladen van de illegale Chinezen. Zelf ben ik ook bezig met het smokkelen van illegalen, maar ik vul mijn Chinezen ook nog eens met bolletjes heroïne. Dat is nog veel lucratiever.

Bram kan ook nog voorzitter van het Commissariaat voor de Media worden, omdat de huidige voorzitter, de heer H. Koetje, burgemeester van Vriezenveen wordt. Leuke naam voor de burgervader van zo'n boerendorp.

Of trainer van PSV, daar Eric Gerets wel eens zou kunnen sneuvelen op een paar Joegoslavische envelopjes in Brugge. Hij kan ook tijdelijk voorzitter van FC Dordrecht worden, daar de sympathieke heer Derks even thuis zit. Hij had dus niet alleen gezegd: ,,Je fluit als een drol.'' Nee, hij had iets steviger uitgehaald. Zeg maar gerust maffiataal. ,,Ik knoop je op, kom met mijn vrienden even langs en ik weet waar je woont.'' En de scheids en zijn assistenten sloegen voor deze boze bejaarde op de vlucht. Op zichzelf is het raar, ik heb in voetbalstadions supporters veel ergere dingen heb horen roepen in de richting van de arbiter. Dan legt hij het spel hooguit drie minuten stil. Vreemd!

Even terug naar Bram. Ik begrijp dat hij strafrechtelijk niet helemaal vrijuit gaat. Er waren wel degelijk wat onregelmatigheden geconstateerd, maar men vindt dat hij al genoeg is gestraft. Daarbij waren de stoute dingen vooral gebeurd in de tijd dat hij aan de drank en van zijn vrouw was. Andersom is trouwens leuker.

Het is zo jammer dat het alleen nog maar om de juridische kant van de zaak gaat en niet meer om de morele. Een burgemeester, die op vierhonderd meter van zijn huis, naar een theater gaat en voor zowel de heen- als de terugreis zijn chauffeur gebruikt – en de arme man ook nog een paar uur in de catacomben van datzelfde theater laat wachten –, is natuurlijk een ongelikte hork. Een mensenhater zelfs. Maar daar gaat het al helemaal niet meer over. Dit klopt namelijk juridisch en dan mag het. Als je hier ook iets over zegt of schrijft ben je een kleinzielige moraalridder.

Hoe gaat dat in zijn nieuwe functie? Krijgt hij een geklofte Amsterdamse chauffeur, die meteen al op de eerste dag zegt: ,,We gaan niet gek doen, Bram! Pas op hè of ik pleur je er op een goede nacht midden in de Flevopolder uit en dan ga je maar liften!'' Misschien helpt dat! Ik denk persoonlijk van wel. Al is het maar vanwege het feit dat Bram zal ervaren dat hij lang zal staan kleumen. Waarom? Omdat er maar heel weinig mensen zijn die hem zullen meenemen.

    • Youp van ’t Hek