Blue Lagoon

In 1991 is een poging gedaan om de jaren tachtig-klassieker The Blue Lagoon te evenaren. Ook in The Return to the Blue Lagoon spoelen twee jonge kinderen aan op een onbewoond eiland om daar later als pubers samen liefde en lust te ontdekken. De acteurs van de Return to the Blue Lagoon zijn uiteraard even mooi als in de The Blue Lagoon, wat ook al een remake was van een film uit 1949.

Milla Jovovich, ook te zien in de sf-film The Fifth Element, was in The Return het onwetende meisje. Toch kan die film niet aan de The Blue Lagoon uit 1980 tippen. Het sex-appeal van acteur Chris Atkins laat zich onmogelijk overtreffen, evenmin als de sensualiteit van de piepjonge Brooke Shields.

Zo zwaar verliefd als we de Blue Lagoon destijds keer op keer bekeken, zo onverschillig laat ons de remake. Het eind – we sloegen het over omdat het te pijnlijk was – werd later een opluchting: eindelijk is de film voorbij. Die heerlijk broeierige sfeer ontbreekt in de nineties-versie, evenals de glimpen van geslachtsdelen. Bij Blue Lagoon probeerden we, gedreven door een chaotische puberhormoonhuishouding, steeds weer te ontdekken hoe vaak ze in beeld kwamen (twee keer).

Dat de Blue Lagoon niet meer was dan een bouquetreeksje op celluloid, deerde niet. Want met een knipoog genieten van low culture, daar waren we heel makkelijk in, al leefden we in het het pre-camptijdperk.

Hilarisch is bijvoorbeeld de scène waarin het kind ter wereld komt en Brooke Shields – alias Emmeline – een snoeiharde gil slaakt die over het hele eiland en zelfs nog ver over zee te horen is.

Waarschijnlijk heeft de geringe waardering voor The Return to the Blue Lagoon deels te maken met het feit dat we ouder zijn geworden. Maar om die film viel ook heel wat minder te lachen en werd vrijwel alles nogal slap gekopieerd, behalve De Gil.

Ze hadden er gewoon vanaf moeten blijven. Zoete wraak: The Blue Lagoon komt nog steeds elk jaar op tv, The Return is allesbehalve een klassieker geworden.

The Blue Lagoon (Randal Kleiser, VS, 1980), zaterdag, Net5,19.05-20.55u.

    • Lukas Keijser