Bellaart in beeld als coach hockeyploeg

Joost Bellaart is de belangrijkste kandidaat om Maurits Hendriks op te volgen als bondscoach van de Nederlandse hockeyploeg. Vice-voorzitter Koos Formsma, belast met de portefeuille tophockey, voerde gisteren een afrondend gesprek met de 49-jarige coach van HCKZ.

Komende week hoopt de hockeybond het voltallige begeleidingsteam van de wereld- en olympisch kampioen te presenteren. Onduidelijk is vooralsnog wie Bellaart gaat (of gaan) assisteren in het te formeren twee- of driemanschap. Eén van de kandidaten is oud-international Ties Kruize, de voorzitter van de club waar Bellaart bezig is aan zijn laatste seizoen als hoofdcoach.

Bellaart, als coach van HCKZ goed voor vijf landstitels op rij, was in het verleden onder meer bondscoach van Italië en als manager al verbonden aan de nationale ploeg. Hij vormde een succesvol koppel met de toenmalige bondscoach Hans Jorritsma. Zo won Nederland tien jaar geleden onder hun leiding de wereldtitel in Lahore. Na het vertrek van Jorritsma, na de Olympische Spelen in Barcelona ('92),

nam zijn manager eveneens afscheid.

Naar verwachting treedt Bellaart volgende maand al op als interim-coach van het Nederlands zaalhockeyteam, dat bij het EK na een afwezigheid van zestien jaar terugkeert in de zaal. In Wenen hoopt de ploeg promotie af te dwingen naar de A-divisie, ten koste van gastland Oostenrijk, Kroatië en Oekraïne. In de andere poule spelen Hongarije, Rusland, Schotland en Slowakije.

Negen spelers van het team dat in Sydney de olympische titel op het veld prolongeerde, hebben hun deelname deze week toegezegd: Teun de Nooijer, Erik Jazet, Jeroen Delmee, Jaap-Derk Buma, Piet-Hein Geeris, Bram Lomans, Guus Vogels, Peter Windt en Diederik van Weel.

    • Mark Hoogstad