Advocaten betrapt op obsceniteit

Een groep advocaten op het voorname advocatenkantoor Norton Rose is met de macht van internet geconfronteerd. Het versturen van obscene e-mails over de hele wereld kost hen waarschijnlijk hun baan.

Dat meldde gisteren de BBC op zijn website. Volgens een woordvoerder van het kantoor zijn de interne regels overtreden en zullen disciplinaire maatregelen volgen. De vijf advocaten van het kantoor in Londen zullen maandag horen wat voor straf ze precies krijgen.

De e-mails bevatten smerige moppen en expliciete details van een seksuele handeling door een vrouwelijke collega. De e-mails passeerden deze maand eerst andere prestigeuze advocatenkantoren in Londen alvorens ze hun reis over de wereld voortzetten. Naar schatting meer dan een miljoen mensen hebben gelezen wat was bedoeld voor consumptie onder vrienden.

De ketting-e-mail begon toen de vrouwelijke collega op 7 december twee moppen zonder commentaar naar vrienden stuurde, onder wie naar het schijnt haar lover. Daarop volgde een nieuwe boodschap met haar expliciete commentaar die zij uitsluitend naar deze vriend verstuurde. Die stuurde dit e-mail door aan zes vrienden met als commentaar: `Nu dát is een aardig compliment van een meisje, nietwaar?'. Een van de ontvangers vond het aan ,,zijn eer verplicht'' de e-mail door te sturen, waarna de ketting-e-mail een aanvang nam. Binnen een paar uur hadden talrijke mensen de e-mails gelezen en van hun commentaar voorzien: sympathie voor de vrouwelijke zender of de wens haar op te sporen.

Internetadvocaat Adam Rose vertelde gisteren de BBC dat het incident een waarschuwing voor werknemers moet zijn over de kwaden van e-mails voor privégebruik. ,,Als ze iets schrijven dat over de hele wereld kan worden verspreid, zoals we in deze zaak hebben gezien, denk ik dat mensen dit ernstig moeten nemen. Ze zullen erbij stil moeten staan wat ze schrijven. Verstuur gewoon geen e-mails met seksistisch or racistisch materiaal. Anders moet je voorbereid zijn op disciplinaire maatregelen of ontslag – en ik denk dat dit in deze moderne tijd juist is.'' Ondernemingen als het mobiele-telefoniebedrijf Orange hebben werknemers ontslagen omdat ze op hun werk misbruik van internet maakten.

Nadat ze twee uur lang door hun leiding aan de tand zijn gevoeld, kregen de vijf advocaten van Norton Rose te horen dat ze tot maandag moeten wachten om te horen of ze hun baan nog hebben.