625 Miljoen?

Honkballer Alex Rodriguez van de Amerikaanse club Texas Rangers gaat in tien jaar tijd 625 miljoen gulden verdienen.

Is dit een maatschappelijk verantwoord salaris?

Vince Rooi, Nederlandse speler van Montreal Expos in de Minor League: ,,Dat bedrag is te gek voor woorden. Een paar jaar geleden was het recordbedrag 70 miljoen, dat was al krankzinnig. En nu gaat die Rodriguez ruim een half miljard gulden verdienen. Ofschoon Rodriguez een van de beste korte stops is in de Major League, vinden veel Amerikanen zijn salaris veel te hoog. Hoe leg je zijn vergoeding uit aan mensen die onder de armoedegrens leven? Hoeveel ik verdien? Ach, genoeg om er van te kunnen leven. Maar veel luxe kan ik me ook niet veroorloven. In Amerika koestert men nu eenmaal sportsterren en worden er gigantische bedragen betaald.''

Ron Berteling, oud-ijshockeyinternational: ,,De salarissen van Amerikaanse sporters schieten steeds verder omhoog. Kunnen de clubs die vergoedingen wel opbrengen? Worden de entreekaartjes van de Texas Rangers niet onbetaalbaar? Amerikaanse ijshockeyers verdienen al veel te veel geld, maar het honkbal spant de kroon. Veel amateursporters zullen zich bij het horen van dit soort bedragen eens achter de oren krabben. Toch zal ik nooit klagen over geld dat ik mogelijk ben misgelopen. Ik heb een wereldtijd gehad als ijshockeyer, dat neemt niemand me meer af. Of Rodriguez vanaf nu met plezier zal honkballen, is ook nog maar de vraag. Als hij slecht presteert, neemt de druk op hem toe.''

Ronald Jaarsma, speler van honkbalclub HCAW: ,,Niemand is 625 miljoen gulden waard. Het gaat toch om de ploeg en niet om het individu? Het salaris van Rodriguez zorgt alleen maar voor meer problemen in de toekomst. Straks eisen honkballers een salaris van een miljard gulden. Sporters zijn artiesten die in vijftien jaar tijd hun geld moeten verdienen. Een hoog salaris moet kunnen, maar wat Rodriguez verdient slaat nergens op. De sportcultuur in de Verenigde Staten kun je niet vergelijken met die in Europa. Ik kon een contract tekenen bij een Italiaanse club. De bestbetaalde spelers verdienden daar duizend dollar per maand. De toppers in nederland verdienen op jaarbasis achtduizend gulden.''

Jan van der Sande, teammanager van honkbalclub Neptunus: ,,In de Amerikaanse sport gaan enorme bedragen om. Vroeger kwam het grootste deel daarvan nooit bij de spelers terecht, tegenwoordig gelukkig wel. Amerikaanse honkbalclubs werken met enorme begrotingen en hebben rijke eigenaren. Al die spelers zijn miljonair. Toen de Nederlander Rikkert Faneyte in Amerika speelde, keek hij zijn ogen uit: hij speelde slechts voor een schijntje in vergelijking met de salarissen van zijn teamgenoten. Rodriguez verdient natuurlijk een onwaarschijnlijk hoog bedrag. Maar hij moet wél presteren. Doet hij dat niet, dan wordt de druk op hem erg groot. Trouwens: dat geld kan hij nooit meer opmaken.''

Mark Huizinga, judoka: ,,Ik heb goud gewonnen op de Spelen in Sydney, maar ik verdien geen miljoenen per jaar. In Amerika kan dat wel. Het is een groot en sportgek land. Het salaris van Rodriguez is tot stand gekomen via marktwerking. Blijkbaar kan zijn club het zich veroorloven zoveel geld voor hem uit te trekken. Maar Texas Rangers is ook een bedrijf: de investering in Rodriguez wil die club zo snel mogelijk terugverdienen. Amerika is een land van uitersten: veel armen in de gettos zullen waarschijnlijk een kaartje kopen om Rodriguez te zien. Hij is een sportheld, men gunt hem zijn exorbitante salaris.''

Tom Verducci, verslaggever van Sports Illustrated: ,,Mijn blad heeft onlangs berekend wat Rodriguez allemaal kan doen met zijn geld. Zo is hij in staat om 9 F16-vliegtuigen te kopen. Rodriguez is als sportman meer waard dan elke andere ploeg in de Major League, uitgezonderd de New York Rangers. Zij recordsalaris is een verdubbeling van het vorige record. Dat stond op naam van basketballer Kevin Garnett van de Minnesota Timberwolves. Rodriguez moet wel aantonen dat hij de beste korte stop is in de competitie.''

    • Marcel Abrahams