Winstwaarschuwingen banken en Microsoft

De banken Chase Manhattan en J.P. Morgan voorzien beduidend lagere winsten in het vierde kwartaal en kondigden het verdwijnen aan van 5.000 banen. Ook softwareproducent Microsoft verraste gisteren met een winstwaarschuwing.

Chase en J.P. Morgan zijn in september een overname overeengekomen en zullen aan het eind van dit jaar samengaan. Chase betaalt 28,5 miljard dollar in aandelen voor het respectabele J.P. Morgan. Bij de aankondiging voorzagen de banken ontslagen voor drieduizend man maar de situatie in de sector is intussen gewijzigd.

Lagere boekwinsten door het dalen van de koersen, minder commissie door lager handelsvolume en iets hogere kosten zijn debet aan de lagere winstschatting over het vierde kwartaal. Chase en J.P. Morgan zullen desondanks recordbonussen uitkeren aan employees omdat de winst in de eerste drie kwartalen van dit jaar al meer was dan over geheel 1999.

Het nieuws over de twee banken miste zijn effect op de beurs niet. De koersdalingen in de financiële sector haalden de Dow Jones aanvankelijk ongeveer 160 punten omlaag. De koersen herstelden zich later op de dag iets. De winstwaarschuwingen van de banken volgen op waarschuwingen van bedrijven in andere sectoren. Sinds september hebben onder meer technologieproducenten, winkelbedrijven en automakers hun winstprognoses al naar beneden bijgesteld. Ook op de Amsterdamse beurs kregen met name de financiële concerns een flink klap. ABN Amro zag de koers gisteren met ruim 5 procent dalen, terwijl bank en verzekeraar Fortis 2 procent terugmoest.

Chase en J.P. Morgan hebben al goedkeuring voor hun overname van de bankautoriteiten maar over een week volgen nog de aandeelhoudersvergaderingen die officieel hun fiat moeten geven. Als die formaliteit achter de rug is, kan de overname worden voltooid. De combinatie verwacht 1,2 miljard dollar aan kosten die te maken hebben met het samengaan en deze komen ten laste van het vierde kwartaal. Nog eens zo'n bedrag zal in het boekjaar 2001 worden gereserveerd.

Anderzijds zien Chase en J.P. Morgan hogere besparingen dan aanvankelijk gemeld. Niet 1,9 miljard maar 3 miljard dollar minder kosten zal het effect zijn van de combinatie. Chase heeft een actief jaar achter de rug, waarin het overnames deed van Hambrecht & Quist, het Britse Flemings en J.P. Morgan. De bank is nu universeel te noemen en Chase is door zijn overname van J.P. Morgan een wereldspeler geworden.

Het aandeel Microsoft kreeg als gevolg van de winstwaarschuwing gisteren direct een daling van 6 procent te verwerken. Het grootste softwareconcern van de wereld meldde dat de omzet en de winst in het tweede kwartaal van zijn boekjaar (vanaf 1 juli) 5 tot 6 procent lager uitvallen dan de algemene verwachting van financiële analisten.

Een analist merkte echter op dat Microsoft al eerder de verwachtingen van de markt heeft getemperd, terwijl de winst- en omzetgroei uiteindelijk toch bleek mee te vallen. Voor het lopende boekjaar verwacht Microsoft een omzet te boeken van 25,2 tot 25,4 miljard dollar, circa 5 procent lager dan eerdere verwachtingen. De nettowinst per aandeel komt uit komt uit op 1,80 tot 1,82 dollar, terwijl de markt gemiddeld rekende op 1,91 dollar.

    • Lucas Ligtenberg