Vrouw regelt pensioen slecht

Nog steeds zijn te veel vrouwen niet aangesloten bij een pensioenfonds. Naar schatting valt een op de vijf vrouwen onder geen enkele pensioenregeling, terwijl dat bij mannen maar bij een op de twintig het geval is. ,,Vrouwen weten niet dat zij zich kunnen aanmelden'', gaf vice-voorzitter Kitty Roozemond van de FNV gisteren als verklaring bij een symposium hierover in Apeldoorn.

Als vrouwen de weg naar het pensioenfonds wel hebben gevonden, komt het bovendien nog te vaak voor dat zij van het kastje naar de muur worden gestuurd, aldus Roozemond. Alle reparatiepogingen om vrouwen aan een oudedagsvoorziening te helpen ten spijt, zijn er – mede daardoor – zelfs relatief meer vrouwen zonder pensioen bijgekomen.

Drie jaar geleden, toen voor het laatst onderzoek werd gedaan naar de pensioenvoorzieningen, had ruim 10 procent van de werknemers geen aanvullend pensioen. Tien jaar eerder was dat nog bijna 40 procent.

Maar de zogenoemde `witte pensioenvlek' slonk onder mannen in deze periode aanzienlijk harder dan onder vrouwen. Sterker nog: verhoudingsgewijs waren er in 1997 zelfs meer vrouwen die hun zaakjes op dat gebied niet op orde hadden.

Zeker 600.000 vrouwelijke werknemers vallen nog in de `witte vlek', rekende de FNV-bestuurster voor. Dat is ongeveer tweederde van de mensen die geen voorzieningen hebben getroffen.

Een deel van hen doet niet mee aan collectieve regelingen omdat zij daarvoor niet in aanmerking komt, bijvoorbeeld omdat bepaalde beroepen zijn uitgesloten. Het gaat daarbij onder meer om schoonmakers en administratief personeel. Ook mensen met een oproepcontract worden vaak uitgesloten.

Overigens wordt de procentuele stijging voor een groot deel veroorzaakt doordat meer vrouwen zijn gaan werken.

Roozemond pleit ervoor de pensioenfondsen voor vrouwen herkenbaarder te maken door de vrouwen binnen de organisaties zelf zichtbaarder te maken. ,,Op de hogere posities zitten veel te weinig vrouwen.''

Dat heeft ook zo zijn voordelen voor de pensioenfondsen zelf: ,,Realiseert u zich wel wat u aan kwaliteit mist door maar te blijven focussen op die witte mannen?'', las zij hen tot slot de les.