Undercover.com

Wie heeft er nog vertrouwen in dotcoms? Credit Suisse First Boston in elk geval niet. Financieel analisten van de zakenbank deden de afgelopen weken onderzoek naar Amazon, internetwarenhuis en de grote blikvanger van de sector. Opmerkelijk is de manier waarop. De analisten meldden zich aan als werknemer van een distributiecentrum van de webwinkel om te kunnen bekijken of de logistiek van het bedrijf zo vlekkeloos verloopt als oprichter Jeff Bezos wil doen geloven. Amazon wist van niets.

Webwinkels moeten zich dezer dagen opnieuw waarmaken. Vorig jaar rond de kerstdagen ging het logistiek nog helemaal mis. Mislukte en vertraagde leveringen waren het gevolg.

Het is dus niet zo gek dat Credit Suisse een kijkje in de keuken niet kon weerstaan. Tientallen externe onderzoekers wagen zich aan een analyse van de sinterklaas- of kerstverkopen op het web, maar schattingen van het aantal webwinkelaars lopen zo sterk uiteen dat ze van weinig waarde zijn.

Komen de analisten van CSFB er achter dat Amazon een kaartenhuis is? Of gaat er een solide bouwwerk schuil achter de veelbezochte website? In beide gevallen creëert de zakenbank een interessante kennisvoorsprong op de concurrentie.

Resteert de vraag wie het volgende slachtoffer wordt van de financieel analist undercover. Een betrekking als boekhouder van KPN staat ongetwijfeld hoog op de agenda. Evenals een functie bij de klachtendienst van UPC. Daar kunnen ze nog wel iemand gebruiken.

    • Michiel van Nieuwstadt